BU YÜZSÜZLÜKLER ÜZÜYOR...

Çin’de ortaya çıkıp, tüm dünyayı etkisi altına alan corana virüsü, sınır komşularımızın ardından ülkemizde de görülmeye başladığı açıklanmasının ardından gündemin “en çok” konuşulan konusu oldu.

Sağlık Bakanlığı’nın “bilgilendirme” bakımından “elinden geleni” yapmaya çalışması bir yana, daha düne değin televizyonlarda dış politika, orta doğu, savaş, ekonomi konularında konuşanlar “şimdi de” corona virüsüne ilişkin söz söyleyince, sokaktaki yurttaşın öykünmesi de gecikmedi.

Herkes orta doğuyu biliyor,

Herkes ekonomiyi biliyor,

Herkes siyaseti biliyor,

Herkes corona virüsünü biliyor…

İlginç değil mi?

***

Benim ilgimi çeken “asıl konu” bu değil!

Bakanlığın, ilk günden bu yana, savsaklamadan konu üzerine “gelişmeleri” açıklaması…

Ortada gezen duyumlardan tutun; salgının yaygınlaşmaması için neler yapılması gerektiği, en küçük kuşkularda nerelere bilgi verilmesi zorunluluğu, hangi bilgilere inanılacağı gibi bir dizi önlemleri zaman yitirmeden açıklaması…

Onsekiz yıllık “iktidarın” geçmişini düşündüğümüzde, dünyayı/ sınır komşularımızı kasıp-kavururken, ülkemizin “en az” zararla nasıl üstesinden gelineceği üzerine yapılan çalışmalar “şaşırtıyor” beni açıkçası…

***

Sağlık Bakanı “kendi” bilgilendirmesiyle yetinmeyip, bazı bakanlarla eşgüdüm çalışmalarından da geri kalmıyor…

Ülkede görülebilecek bir “salgın” durumunda, kime/ ne görev düşüyorsa, neler yapılması gerekiyorsa sık dokunup/ ince elenerek corona virüsüne ilişkin çaba harcanıp açıklamalar yapılıyor.

Salgının güvenlik, eğitim, adalet boyutu irdeleniyor…

Bunca yıldır yaşanan “kısır çekişmeli”, demagoji/ tartışmalı tüm konularda gösterilen ilginin tersine, tam bir “sorumluluk” ölçütünde yaklaşım sergileniyor.

Şaşırıyorum açıkçası…

***

Köylüsüyle, kentlisiyle, işçisiyle, emekçisiyle, emeklisiyle, çiftçisiyle, öğrencisiyle, akademisyeniyle neler yaşamadık ki, bu ülkede yıllardır; acılandık, sıkıntılar yaşadık, gözyaşı döktük, uykusuz geçen gecelerin sabahında uyandık…

Soma’da, yüzlerce emekçi madenci yaşamını yitirdi; soruşturulamadı!

Tren kazalarında onlarca insanımız yaşamını yitirdi; sorumlularını bulamadık!

Yurdumuzun varsıllıkları elden çıkarıldı; nasıl olduğunu öğrenemedik!

Ülke ekonomide büyüme yaşarken yurttaş daraldı; açıklaması yapılmadı!

Çürük yapılara izin verildi, onlarca yurttaş yaşamından oldu; sorumluluğu üstlenen olmadı!

Sokaklar “mutsuz” insanlarla doldu, geçim sıkıntısı nedeniyle canına kıyanlar oldu, gençler işsizlik nedeniyle psikolojik sorunlarla yüzyüze bırakıldı; nedenini/ çözümünü düşünen olmadı!

Onsekiz yıllık “iktidarda”, Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları bu nedenle şaşırttı beni!

***

Corona virüsü konusunda şu ana dek söylenen/ anlatılanlardan öğrendiğimiz “en önemli” bilginin, “bilimin gerçekliği” olduğu unutulmamalı…

Salgın ortaya çıktığından beri; bir yandan “bilimin” gerekliliği konuşulurken, bir yandan da şu an için tanımlanamayan bir virüsün “canlı” bir yüzeyde nasıl bir gelişme gösterdiği de “bilimle” konuşulur oldu.

“Bilim”, salgından “etkilenmemenin” ilk koşulu olarak “temizliği” gösteriyor, hemen ardından da “bağışıklık” sistemini güçlendirici besinlerden uzak durmamayı salık veriyor.

Buralarda olmasa bile, yurt genelinde salgından “rant” sağlayacak erdemsizliği gösterenleri duydukça,

Maske, kolonya, temizlik ürünleri gibi gereksinmeler üzerindeki oyunu izledikçe,

Açlık kopulmuş gibi market rafları boşaltılınca,

Sağlık Bakanının tutumuna ne denli sevinsem de, bu yüzsüzlükler üzüyor beni!

Önceki ve Sonraki Yazılar