Süleyman Karan

Süleyman Karan

Çekirdek seçmen erirken...

Siyasal islamın iktidarında panik artarak sürüyor. Görünen köy kılavuz istemiyor, zira ırkçı partinin desteği bile yüzde 50'yi bulmaları için yeterli değil artık hatta belki de yüzde 40'ı. O sebeple ortada pis bir dedikodu dolaşıyor. İYİ Parti ile ittifak hazırlığı son can simitleri ve anlaşılan o ki bazı kirli siyaset geçmişi olan İYİ Parti kurmayları bu ittifak için her dolabı çevirmeye razı. Ama İYİ Parti ile ittifak gerçekleşse bile, bu da yüzde 50'yi bulmaları için yetmeyecek, sadece parlamentoda ite kaka bir-iki yıl daha çoğunluğu sağlayacaklar. Niye mi? Çünkü İYİ Parti seçmeninin yüzde 45-50'si böyle bir ittifaktan tiksinecek ve oyunu CHP'ye kaydıracak, kalanının önemli bir bölümü ise kesseniz Recep Tayyip Erdoğan'a ya da kirli ittifakın çıkaracağı herhangi bir adaya cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy vermeyecek. Gidecek karşısında kim varsa ona mührü basacak.

Seçmenleri terk ediyor

Gidişat belli, AKP çekirdek seçmeninin desteğini kaybediyor, her geçen gün bu erime artarak sürüyor. Artık Türkiye halklarını oluşturan nüfusun en a yüzde 60'ı, siyasal islamın bu ülkenin başındaki en büyük bela olduğunu biliyor. Ve bundan böyle hangi manipülasyonu ya da provokasyonu yaparlarsa yapsınlar yemeyecek.

Yeni stepne arayışı

İşte size salı günü kamuoyuyla paylaşılan bir anketin sonuçları ve yorumu... KONDA'nın son anketine göre, AKP’nin çekirdek oyunun en düşük noktasında... İlk defa AKP’nin var olduğu dönemde iki blok eşitlendi. İktidar blokunda AKP’nin ağırlığı düşüyor. İki blok arasında geçirgenlik sürüyor. AKP seçmeni olup da mevcut politikadan rahatsız yurttaşlar yön değiştiriyor. Dolayısıyla AKP, 2004’ten itibaren çekirdek oyunun en düşük noktasında. Referandumlarda tek başına 52 alan AKP’nin şu anki oy oranı yüzde 30’un altında. Daha kritik olan, bu iki bloka da dahil olmayan seçmenler ise ilk defa bu kadar net biçimde iktidarın karşısında. Bu seçmen ilk defa muhalefetin ne yapacağına bakıyor.

Çöküşe ilaç yok

İktidarın stepnesinin çiğnene çiğnene tadı kaçmış sakıza dönen bir yüzyıl öncesinden kalma ırkçı-milliyetçi söylemi, şehirli seçmene hitap etmiyor. Artık MHP de yetmiyor siyasal islamcı iktidarın ite kaka yoluna devam etmesine... İşte bu sebeple İYİ Parti'ye muhtaçlar, ama İYİ Parti seçmeninin önemli bir kısmı siyasal islamcılardan nefret ediyor. Yani artık geri sayım başladı. Bunlar iktidarı bırakmamak için her türlü akıl ve ahlak dışı yolu deneyecekler ki, bunlardan biri de işte cumhurbaşkanın ilk turda yüzde 40 oyla seçilebilmesi önerisi... Bakmayın siz çarşamba akşamı AKP Genel Başkanı'nın "Bu öneriyi AKP değil, muhalefet yapmalı" açıklamasına, bunların hepsi her zamanki kirli oyunlarını bir parçası... Büyük olasılıkla ya MHP ya da İYİ Parti'den satın aldıkları birileri bu öneriyi yapacaktır. Bu sırada da işte yandaş kanallarda aklı ve ahlakı olmayan onlarca gazeteci ve akademisyen müsveddesi de bu garabet önerinin ne kadar demokratik bir öneri olduğunu tartışacaktır. Bu iktidarın Yeni Türkiyesi'nde garabet tükenmez, ancak zaten siyasal islam bu ülke için başlı başına bir garabet zaten! Ve öyle ya da böyle bu garabet tarihin çöplüğüne gidecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar