Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu

CORONA VİRÜS ÜSTÜNE ÇEŞİTLEMELER

Haftalardır Corona Virüs’le yatıp Corona Virüs’le kalkıyoruz. Tezler havada uçuşuyor. Ağzı olan konuşuyor. Henüz ucunda hiç bir ışık belirtisi görülmeyen karanlık bir tünelin içinde hapsolmuşuz sanki. Hayatımızı iyice karartan bu tablo içinden bizi neşelendirecek unsurlar da çıkıveriyor bazen.

İnsanımızın aymazlığı, umursamazlığı, bilgi eksikliğine bir yandan kızarken bir yandan da olayları karikatürize etme yeteneğine hayran kalmamak da mümkün değül. Size geçtiğimiz ay Corona Virüs’le ilgili öğrendiklerimiz konulu aldığım bir mesajı paylaşmak istiyorum. Okurken çok eğlendim. Bakalım sizler ne diyeceksiniz?

1- Aslında hiç bir sebeple evden çıkmamalısın ama mecbursan çıkabilirsin.

2- Maskeler işe yaramaz ama yine de takman gerekebilir, çünkü seni koruyabilir. Gerçi korumaz ama diğer taraftan da mecburi.

3- Açık olanlar hariç bütün dükkanlar kapalı.

4- Hastanelere asla gitmemelisin ama gitmen gerekiyorsa gitmelisin. Aynısı doktorlar için de geçerli. Sadece acil durumlarda gitmelisin. Ama çok hastaysan gitmemelisin.

5- Bu virüs ölümcül ama aynı zamanda çok korkmaya da gerek yok. Sadece bazen küresel bir felakete neden olabilir.

6- Eldivenler sizi korumaz ama yine de işe yarayabilir.

7- Herkes evinde kalmalı ama dışarı çıkmak önemli.

8- Marketlerde ürün kıtlığı yok ama geç kalırsanız bazı ürünleri bulamazsınız. Erken giderseniz belki bulabilirsiniz, o da bazen.

9- Virüsten etkilenen çocuklar hariç bu virüs çocukları etkilemiyor.

10- Hayvanlar virüsten etkilenmiyor ama hiçbir insan test edilmeye başlanmadan önce Şubat’ta Belçika’da bir kedi test edilmiş ve pozitif çıkmış, diyorlar. Artı, orada burada bir kaç kaplan varmış.

11- Hastalığın bir çok semptomu var ama hiç semptom göstermeden de hasta olabilirsiniz veya semptom gösterirken hasta olmayabilirsin veya semptomsuz taşıyıcı olabilirsin.

12- Hastalanmamak için iyi beslenmeli ve spor yapmalısın. Ama sadece evindekilerle beslen ve sakın dışarı çıkma veya çık ama hemen gir.

13- Yaşlıların yanına gidemezsin ama yaşlılarla ilgilenmek, yiyecek ve ilaç götürmek, yalnız hissettirmemek lazım ama sakın yanlarına gitme.

14- Hastaysan sakın dışarı çıkma ama eczaneye gidip ilaç al.

15- “Panik yaratmak istemem ama...” diye bailadığın sürece panik yaratacak her türlü rahatsız edici haber ve yazıyı paylaşabilirsin. Aynısı “Doğruluğunu teyit etmedim ama..” diye başlayan yalan yanlış haberler için de geçerli.

16- Yabancılarla aynı otobüste, markette, metroda bulunabilirsin ama akraban ve arkadaşlarınla görüşmemelisin.

17- Dışarda uygun sosyal mesafeye dikkat edersen güvendesin ama bu yabancılar için geçerli. Kendi ailen ve arkadaşlarınla sosyal mesafeden bile görüşme.

18- Virüs farklı yüzeylerde farklı sürelerde canlı kalıyor. 2-4 saat veya 6 saat veya 6 gün de olabilir. Ama ortamın nemli olması lazım. Bazen de nemli olması gerekmez.

19- Virüs belli bir süre havada asılı kalabilir. Ama bu kapalı ortamda olabilir, açık ortamda da olabilir. Veya virüs ağır olduğu için hemen yere inebilir. O yüzden bir kişi 10 kişiyi de enfekte edebilir ama boyu kısaysa enfekte etmeyebilir de...

20- Henüz bir ilaç bulunmadı. Gerçi bir tane bulundu ama testleri tamamlanmadı. Yine de zararlı görünmüyor ama aşırı alınırsa zarar verebilir (bütün ilaçlar gibi).

21- Virüsün etkisi yok olana kadar evde kalmalıyız ama virüs ancak toplumun büyük kısmı bağışıklık kazandığında etkisini kaybedecek. Bağışılık kazanmak için insanların virüsle temas etmesi lazım ama virüsten korunmak için evde kalmalıyız.

22- Ölenler hariç çok öldürücü de diil aslında...

Önceki ve Sonraki Yazılar