Davutoğlu'nun 'talihsiz' kabinesi

Dün yazımı yazmak için bilgisayarın başına oturduğumda Türkiye’nin, sınırı ihlal ettiği gerekçesiyle düşürdüğü Rus uçağı, Putin’in sert açıklamaları hiç soğumayan ülke gündeminin ilk maddesi olmuştu. Zavallı haber kanalları ne yapacaklarını bilemez halde eski bürokratları, emekli askerleri TV’ye çıkarıp yorum alıyordu, ne yapsınlar!

Arkasından herkesin ‘heyecanla’ beklediği yeni kabine için Ahmet Davutoğlu kameraların karşısına geçti. Geçen hafta açıklanması beklenen bakanlar kurulu listesinin bu kadar gecikmesinin nedeninin ‘Beştepe-Başbakanlık’ arasında süren çetin pazarlık olduğunu sağır sultan bile duydu. Kimin kabinede etkin olacağını da gösterecek olan bakanlar listesi, işte bu nedenle önem taşıyordu. Kulislerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olmazsa olmaz isimleri arasında bulunan “Binali Yıldırım, damat Berat Albayrak, Efkan Ala ve Yalçın Akdoğan” bakanlar kurulu listesinde yer alırken sadece Türkiye değil dünyada da bakan olacağına kesin gözüyle bakılan Ali Babacan, 4. dönem siyasi hayatına sadece milletvekili olarak devam edecek.

Liste, Davutoğlu’nun bir miktar ‘direndiğini’ gösteriyor. Çünkü, damat Albayrak’ın daha önceki hükümette Ali Babacan’ın üstlendiği tüm ekonomi yönetiminin başına getirilmesi beklenirken bu göreve Mehmet Şimşek getirilmiş. Damat ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olmuş, uzun yıllar enerjide önemli yatırımları olan Çalık Holding’in yöneticisi olan Albayrak, artık her yıl milyarlarca dolar yatırım yapılan, özel sektörün en hızlı büyüdüğü alan olan enerjiyi yönetecek.

“Sürpriz oldu”

Albayrak’ın bakan olmasının ardından sektörden birkaç ismi aradım, bazıları sürpriz olduğunu, eski bakan Taner Yıldız’ın bakan olacağını düşündüklerini söylerken önemli bir kısmı “Hayırlı olsun, sektörü bilen bir isim demekle” yetindi. Haklılar, bu zamanda hele devletle iş yapıyorsan “beğenmedim” demek yürek ister… Daha önce hiç kamu deneyimi olmayan Albayrak’ın performansını yakından izleyeceğiz.

Ekonomi yönetimine getirilen diğer isimler pek sürpriz olmadı aslında, çoğu daha önce bakanlık yapmış ya da AKP içinde ekonomi konusunda çalışan gruplarda yer almış isimler… Umarız, dünya piyasalarının hızla çalkalandığı bu dönemde ekonomi yönetiminde maceracılıktan uzak bir yönetim sergilerler.

Ancak hükümetin talihsiz olduğunu da belirtmek zorundayız. Çünkü önümüzdeki günlerde, Türkiye’yi dış politikada sorunlu günler bekliyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’in “sırtımızdan bıçaklandık” açıklaması, gerilimin tırmanacağının işareti. Suriye konusundaki tavrından taviz vermeyen Rusya, bu konuda ABD’nin bile üstü kapalı desteğini almışken  Türkiye, uluslararası arenada yalnız kalabilir. Daha önce Esad’ı devirmek için IŞİD’e üstü kapalı destek veren Batılı ülkeler de tavırlarını değiştirmişken Türkiye’nin hala tüm dünyada ‘katil’ olarak adlandırılan IŞİD’e karşı net bir tavır ortaya koymaması şaşırtıcı. Bırakın dünyanın vereceği tepkiyi, bu yafta bile bü ülkenin tarihine, bugüne kadar verdiği mücadeleye ve ülke halklarına büyük haksızlık…​

Önceki ve Sonraki Yazılar