Deliğe süpürmeyin, kullanın

Başbakan Erdoğan'ın bir danışmanının siyasi tarihe geçen Washington'da söylediği "Bu adamı kullanın, deliğe süpürmeyin " şeklindeki sözlerini hatırlarsınız.
Hamas'ı savunan Başbakan Erdoğan, Bush Yönetimi’yle ilişkileri  kötüye gidince danışmanı Cüneyt Zapsu ve  AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'yi  ilişkileri düzeltmesi için acele Washington'a göndermişti.
Zapsu , American Enterprise İnstitute adlı düşünce  kuruluşunda yaptığı konuşmada, Amerikalıların Erdoğan'ı kullanmaları gerektiği  anlamına gelen cümleler sarf etmişti.
Zapsu'nun tartışma yaratan şu sözleri gazetelerde yer almıştı:
"Sömürmek (exploit) kötü bir kelime ama kullanmak (use). Bu adamdan yararlanın. Bence onu devirmeye çalışmak, delikten aşağı koymak yerine, onu kullanın. Bundan yararlanmalısınız. Teklifim budur."


Erdoğan 2008 yılına kadar iktidarda olan Bush Yönetimi’yle  iki kez kriz yaşadı.
İlk krizde Irak tezkeresi geçmeyince telefonlara çıkmayan Washington'a danışmanı Zapsu'yu gönderdi. Zapsu, Bush Yönetimi'ndeki Yahudi asıllı Neo-Con dostlarıyla  yaptığı kulis sonucu Erdoğan Hükümetiyle Bush Yönetimi’nin arasını düzeltmeyi başardı.
Tezkerenin faturası Türk Silahlı Kuvvetleri ve CHP'ye çıkarıldı.
Sadece Yönetim değil, Kongre üyeleri de buna inandırıldı. Yandaş gazeteciler Washington'a getirilerek röportajlar verildi. Türk askerinin Irak'ta başına çuval geçirildi. AKP, Washington'un güvenini kazandı.


Erdoğan,  Washington'la ikinci krizi 2006'da Hamas lideri Meşal'in ziyaretiyle yaşadı.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bu kadarını beklemediklerini söyledi.
Erdoğan, Cüneyt Zapsu, Şaban Dişli ve Egemen Bağış'ı acele Washington'a gönderdi. Washington'da Erdoğan'ı kullanın mesajı verildi. Yine Yahudi Lobisi'nin yardımı istendi. Hamas'ın silah bırakmasını isteyen Yahudi Lobisine  ABD Yönetimi’ni yumuşatmaları telkin edildi.
Durmak yok Washington'la birlikte yürümeye devam diyen Erdoğan Hükümeti, Obama Yönetimi’ne kadar Washington'un gazını bir kez daha almayı başardı.


Cumhuriyetçi Bush'la arasında su sızmayan  Erdoğan, Obama'yla birlikte birden Demokrat oldu.
Başbakan Erdoğan'ın demokratlığı Türkiye'deki uygulamalar nedeniyle bir süredir ABD'de tartışılıyor. Özgürlükler konusunda hükümete sert eleştiriler yapılıyor. Suriye ve İsrail politikaları da  rahatsızlık yaratıyordu.
Son Gazze olayları nedeniyle Erdoğan'ın Obama Yönetimi'yle arası iyice açıldı.
Artık Yahudi Lobisi de yok.
Bakalım Erdoğan bu krizi nasıl atlatacak? Washington'a danışman gönderecek mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar