Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu

Dostumuz Çekya

Bu ay başında Orta Avrupa ülkesi Çekya’nın Başbakanı Andrej Babis Ankara’ya resmi bir ziyaret yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen Babis ev sahibinden övgüyle söz etti. “Erdoğan’ın mültecilere yardım konusunda somut planı var,” dedi. Ankara makamları ziyaretin son derece olumlu geçtiğini açıkladılar.

Bu ziyaretten bir kaç gün sonra, 17/25 Aralık gelişmeleri ve gazeteci Metehan Demir’le telefon konuşmasında her Cuma Google’dan ayet salladığını, bakara makara yaparak anlatmasıyla ünlenen Egemen Bağış’ın Prag’a büyükelçi tayini çıktı. Da, aman diyeyim. Son günlerde gelen haberlere göre Çekya garip bir ülke. İtalyan mafyasının kara para aklama üssü haline geldiği iddiaları var.

Gazeteci arkadaşım Güler Kömürcü Prague Daily Monitor adlı internet gazetesinde yayınlanan bir haber gönderdi. Haberin başlığı şu:

“İtalyan polisi Prag’da kara para aklama iddialarını soruşturuyor.” Birlikte okuyalım:

“İtalyan Cumhuriyet Başsavcılığı UniCredit Bankası eski genel müdürü Massimiliano Fossati ve emlak danışmanlık şirketi sahibi Claudio Leo Personnetaz hakkında Prag’da kara para akladıkları iddiaları üzerine soruşturma yürütüyor. İtalyan polis detektifleri Prag’ın tarihi kent merkezinde lüks mülk alım satım işi yapan Personnettaz’ın şirketinin Kuzey İtalya’da faaliyet gösteren Ndrangheta mafyasıyla bağlantılı olduğunu saptadılar. Ancak şu ana kadar soruşturmada somut hiç bir suçlama yapılmadı.

“Öte yandan İtalyan-Çek Ticaret ve Sanayi Odası haberlere tepki göstererek bu haberlerin İtalya-Çek ticari ilişkilerine ve Prag’da yaşayan İtalyan uyruklulara zarar vereceğine dikkat çekti. Bu arada, Çek medyasının merceklerine Ndrangheta örgütünün takılmasının nedeni bir süre önce Slovak gazeteci Jan Kuciak’ın nişanlısıyla birlikte tabancayla vurularak öldürülmesiydi. Kuciak bir süredir İtalyan mafyasının faaliyetleriyle ilgili haberler yapıyordu.”

Habere göre Kuciak’la birlikte mafya haberleri yapan gazeteci Pavla Holcova ise cinayetten sonra bilinmeyen bir yerde Çek polisinin koruması altında yaşıyor. Holcova’nın bir ifadesinde İtalyan mafyasının kokainden başka uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin ticaretini yaptığı, bu maddeleri Batı Avrupa ülkelerine Çekya’dan pazarladığını söylediği bildiriliyor. Holcova İtalyan mafyasının, faaliyetleri için Çekya’yı seçmesinin nedeninin ülkenin küçük ve sakin olarak tanınması olduğunu söylüyor.

Ayrıca Çekya Başbakanı Andrej Babis’le ilgili de hoş olmayan iddialar var. Zamanında gizli servis ajanı olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma açıldığı haberleri yayımlandı. O nedenle diyorum ya, aman diyeyim.

Saygın devlet büyüğümüz Egemen Bağış Prag’a büyükelçi olarak gittiğinde çok dikkatli olmak zorunda. Ne olur ne olmaz. İtalyan mafyası filan... Bunlar tehlikeli işler. Böyle şeylerden korkarım. Benden dost tavsiyesi.

Önceki ve Sonraki Yazılar