
3. Dünya Savaşı'nın ayak sesleri! Rusya-Ukrayna savaşına ABD'de mi girecek?
ABD merkezli New York Times gazetesi, ABD'nin Kiev'e Rus ordusuna karşı taarruza hazırlanması için yardım ettiğini yazdı.
Karadeniz'de Türkiye'nin iki komşusu Rusya ve Ukrayna savaşı sürerken Batı'nın Ukrayna'ya tam desteği ve Rusya'yı dünyadan soyutlama adımları da devam ediyor. Öte yandan Ukrayna'ya askeri destek konusunda da tartışmalar zaman zaman gündeme geliyor.
New York Times gazetesi de dikkat çeken bir yazı yayımladı. Ünlü gazete, ABD'nin Kiev'e Rus ordusunun komuta karakolları ve mühimmat depoları ile ilgili veri sağladığını, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda ilerlemesini durdurmanın yollarının ‘sürekli olarak’ tartışıldığını yazdı.
KARŞI TAARRUZ PLANLAMASI İÇİN YARDIM
Gazetenin isimlerini vermediği ABD’li bürokratlara atıfla aktardığı habere göre, ABD ve Ukrayna, yaz döneminde istihbarat paylaşımını yoğunlaştırdı ve bu, Washington'un Kiev'in ülkenin kuzeydoğusuna yönelik bir karşı taarruz planlaması için daha iyi ve daha güncel bilgiler sağlamasını mümkün kıldı.
RUSYA'NIN İLERLEMESİNİ DURDURMAYA ÇALIŞIYORLAR
Gazeteye konuşan kaynaklar, Ukrayna’nın ABD’ye karşı taarruz planının hangi ayrıntılarını verdiğini ve Amerikan tarafının ne gibi önerilerde bulunduğunu açıklamadı, ancak yetkililerden biri, Washington ve Kiev’in Rusya’nın Ukrayna'nın doğusundaki ilerlemesini durdurmanın yollarını ‘sürekli olarak’ tartıştıklarını söyledi.
KAMPANYANIN İLK AŞAMASI
ABD’li yetkililer, şu anki taarruzun Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin kampanyasının ilk aşaması olabileceğini ve ‘Rus cephe çizgisini önemli ölçüde geri çekebileceğini’ savundu. Gazetenin verilerine göre Rusya’nın özel askeri operasyonu boyunca ABD, Ukrayna'ya Rus ordusunun komuta karakolları, mühimmat depoları ve diğer kilit noktaları hakkında bilgi verdi.
DEZORYANTASYON TAKTİĞİ
New York Times, Ukrayna'nın kuzeydoğuya saldırmadan önce güneyde bir karşı taarruz başlatacağını duyurma kararının, 2014'ten beri Ukraynalıları eğiten ABD özel harekat kuvvetleri tarafından kullanılan standart bir dezoryantasyon taktiği olduğunu kaydetti.
DÜZENSİZ SAVAŞ ÖĞRETİLDİ
2012-2015 yılları arasında ABD'nin Rusya ve Ukrayna ile askeri ilişkilerini denetleyen eski Savunma Bakan Yardımcısı Evelyn Farkas, “Bu adamlar 8 yıl boyunca özel eğitimden geçti. Onlara düzensiz savaş öğretildi. İstihbarat görevlilerimiz onları aldatma ve psikolojik operasyonlara alıştırdı" açıklamasında bulundu.
HENÜZ ÇOK ERKEN
Bazı ABD’li bürokratlar ise Ukrayna ordusunun başta top mermisi olmak üzere lojistik sıkıntısı çekmesi nedeniyle Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin taarruza devam edip edemeyeceğini belirlemek için henüz çok erken olduğuna dikkat çekerek değerlendirmelerinde temkinli davranıyor.