47 yıllık evlilik bitti

47 yıllık evlilik bitti

İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliği 47 yıl sonra biterken, Başbakan Boris Johnson yeni bir çağın şafağında olduklarını söyledi

İngiltere, 1973'te katıldığı AB'den mahalli saatle 23.00'te (TSİ 02.00) ayrılırken, "Brexit günü" kapsamında hem devlet müesseseleri hem de özel kuruluşlar çeşitli kutlamalar yaptı.

Bu kapsamda, Başbakanlık binası "10 Numara"ya yansıtılan saatle geriye sayım yapıldı. Bazı hükümet binaları, İngiliz bayrağı renklerinde ışıklandırdı.

İngiliz Merkez Bankası, 50 penilik madeni parayı tedavüle soktu. "31 Ocak 2020" tarihini taşıyan paranın üzerinde "Bütün milletlerle barış, refah ve dostluk" ifadesi bulundu.

Aşırı sağ politikacı ve AB karşıtı kampanyanın mimarlarında Nigel Farage'ın öncülüğündeki Brexit Partisi, meclis önünde kutlama partisi tertip etti.

Brexit yanlıları, saatler 23.00'ü gösterdiğinde hep birlikte sevinç gösterilerinde bulundu.

"Yeni bir çağın şafağı"

Başbakan Johnson, İngiliz televizyonlarından ulusa sesleniş konuşmasında, genel olarak Brexit sürecinde kamuoyunda oluşan kutuplaşmayı bitirme ve "yaraları sarma" çağrısında bulundu.

Hükümet olarak görevlerinin ulusu bir araya getirme ve ülkeyi ileriye taşıma olduğunu vurgulayan Johnson, "Bu gece söylenecek en ehemmiyetli şey, bunun bir son değil, başlangıç olduğudur. Bu, gerçek bir milli yenilenme ve değişim vakiti. Bu, yeni bir çağın şafağı." değerlendirmesinde bulundu.

Johnson, artık yurttaşların kaderini ülkenin doğdukları bölgelerinin belirlemeyeceğini belirterek, Brexit'le "bütünleşme ve ilerlemeye başlanılan bir zamanın yaşandığını" dile getirdi.

Saatlerin 23.00'ü göstermesiyle AB ile irtibatlı resmi müesseselerdeki AB bayrakları indirildi, ayrı olarak Brexit sürecini yürütmek için kurulan bakanlık lağvedildi.

İngiliz vekillerin Avrupa Parlamentosu (AP) üyeliği biterken, İngiltere'nin AB iç yazışmalarına ulaşımı de kesildi.

Geçiş süreci başladı

İngiltere'nin AB üyeliğinin bitmesiyle, geçiş süreci dönemi başladı. Bu süre zarfında İngiltere, başta ticaret olmak üzere güvenlik, sağlık, erişim gibi alanlarda anlaşmaya varmak için Birlikle müzakereler yürütecek.

İngiltere'nin 30 Haziran'a kadar istemesi halinde geçiş dönemi, 2 yıl daha uzatılabilecek. Ancak Johnson öncülüğündeki İngiliz hükümeti, bu sürenin uzatılmayacağını ilan etmiş bulunuyor.

İngiltere, bu süreçte gümrük birliği, ortak pazar ve serbest dolaşım gibi AB üyeliği unsurlarını sürdürecek ve AB kaidelerine tabi kalacak. Ancak ülke, AB'nin karar alma mekanizmalarında söz hakkını kaybedecek.

Brexit süreci

İngiltere'de 2016'da yapılan referandumda, seçmenin yüzde 52'si ülkenin AB'den ayrılmasına (Brexit) destek olmuştu.

İngiltere ile AB arasında 2 sene devam eden mütalaalar neticesinde 2018 nihayetinde Brexit anlaşmasına varılmış, ancak dönemin Başbakanı Theresa May öncülüğündeki azınlık hükümeti, anlaşmayı meclisten geçirmeyi muvaffak olamayınca 29 Mart 2019'da gerçekleşmesi şart olan Brexit, 3 sefer ertelenmişti.

May'in yerine gelen Johnson, parlamentodaki tıkanıklığı aşmak için ülkeyi 2019 Aralık'ta erken seçime götürmüş ve tek başına iktidara gelmişti.

Brexit karşıtı muhalefetin, parlamentoda çıkardığı engellerin ortadan kalkmasıyla Johnson, Brexit anlaşmasını hızla yasalaştırmış ve legal süreç 23 Ocak'ta bitirmişti.