ABD Asya’da barış istemiyor

ABD Asya’da barış istemiyor

ABD Silahlı gücünün Hint-Pasifik kolu ordunundiğer kollarıyla rekabet ediyor. Ağırlığını artırmak ve askeri bütçeden daha büyük bir pasta almak istiyor…

Amerika Birleşik Devletleri Silahlı gücü Sekreteri Ryan McCarthy, 10 Ocak'ta Washington'daki bir etkinlikte Amerika Birleşik Devletleri Silahlı gücünün Pasifik'te Beijing'e karşı elektronik, siber ve füze operasyonları yürütme ile ilgili uzmanlaşmış bir görev gücü oluşturarak Çin'e karşı koyma gayretlerini genişleteceğini söyledi.

Amerika'nın Sesi'ne göre, Amerika Birleşik Devletleri donanması Çin'in Diaoyu Adaları etrafındaki sularda veya Güney Çin Denizi'nde hareketliliğini artırabilir. Amerika Birleşik Devletleri Hint-Pasifik Taktiğinin uygulanması için ehemmiyetli bir adım olacaktır.

SÜPER GÜÇ REKABETİ

Amerika Birleşik Devletleri milli taktiği terörle mücadele üzerine odaklanmaktan süper güç rekabetine dönüştüğü için, Çin için tasarlandığı söylenen Amerika Birleşik Devletleri Hint Pasifik Taktiğinin çekirdeği Asya deviyle başa çıkma tasarısıdır. Bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri, hem taktik yapımında hem de askeri uygulamalarda Hint-Pasifik bölgesine doğru eğiliyor. Amerika Birleşik Devletleri, global ve stratejik olarak Çin'i içeren politik ve ekonomik yapıyı kendi çıkarlarına göre değiştirmeyi amaçlıyor.

Ocak ayı başında Çin'in Sahil Güvenlik gemileri ile Endonezya sahil güvenliği arasında kriz yaşanmıştı. Hemen peşinden Jakarta da Güney Çin Denizi'ne yakın noktalarda savaş uçağı uçurdu. Jakarta'nın Beijing'e karşı sert duruşunun nedeni Amerika Birleşik Devletleri'nin kendilerine bir takım vaatlerde bulunmasıdır.

Güney Çin Denizi bölgesinde yabancı olan Amerika Birleşik Devletleri kendisini içeriden bir ülke olarak kabul ediyor. Bununla da kanaat etmeyen Amerika Birleşik Devletleri, ASEAN'ın Güney Çin Denizi'ndeki Davranış Kaideleri (COC) mütalaalarına müdahele etmek istiyor. Buna ek olarak Amerika Birleşik Devletleri, Endonezya ve Vietnam gibi ülkeleri Güney Çin Denizi ile ilgili Çin'e karşı kışkırtıyor. Washington bölgede kartlarını böyle oynuyor.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NİN GÜNEY ÇİN DENİZİ İLE NASIL BİR FİZİKİ BAĞI OLABİLİR?

Güney Çin Denizi anlaşmazlığına karışan Washington, Çin'in gelişmesini engellemeyi ve Asya ülkesinin yükselişini bozmayı amaçlıyor. Filipinler, Güney Çin Denizi'ni çevreleyen bir ülke ve bu arada ASEAN'ın ehemmiyetli bir azası. Filipin Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte'nin görev müddeti süresince Çin-Filipin bağları, anlaşmazlığı bir kenara bırakmak ve ortak kalkınmayı sürdürmek de dahil olmak üzere bir hayli açıdan ehemmiyetli ilerlemeler kaydetti. Duterte oranla pragmatik siyasetler benimsemiştir. Filipinler'i Amerika Birleşik Devletleri'nin kuklası yapmamak için dik duruşlar sergiliyor. Amerikan medyası bir algı operasyonu ile bu tutumu değiştirme teşebbüsleri güdüyor. Amerika'nın Sesi, McCarthy'nin verdiği bir beyanatta, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı gücünün terörle mücadele konusunda Filipin silahlı gücü ile yakın iş birliği içinde olduğunu ve Çin'in getirdiği artan güvenlik meselesiyle beraber başa çıkmak için bu geleneksel iş birliğini genişletmeye çalıştığını aktardı.

Manila ve Beijing, Güney Çin Denizi'ni bir sulh, istikrar ve refah denizi olarak görüyor. Bölgenin anlaşmazlıklarının çözümü için iyi bir örnek oluşturuyorlar.

Kaynak: Global Times