ABD Başkanı Biden’dan yeni koronavirüs kararları

ABD Başkanı Biden’dan yeni koronavirüs kararları

Önceki gün ABD Kongre Binası'nda yemin ederek göreve başlayan ABD'nin 46. Başkanı Joe Biden, koronavirüsle mücadele ile ilgili bir dizi kararname imzaladı.

Beyaz Saray’da Covid-19 Ulusal Eylem Planı’nı duyuran ABD Başkanı Joe Biden,”İyileşmek için hatırlamak zorundayız” diyerek corona salgınına karşı alınan kararları açıkladı.

“Geçen yıl federal hükümete ülkenin ihtiyacı olan odağı sağlaması için güvenemezdik” ifadesini kullanan Biden, koronavirüs ölümlerinin gelecek aydan itibaren 500 bini geçebileceği uyarısında bulundu.

Koronavirüs salgınının etkileri konusunda açıklamalarda bulunan Biden, “İşleri yoluna koymamız aylar sürebilir ama bunu atlatacağız” dedi.

 

Trump yönetimi döneminde corona aşısının kullanılmasını “başarısızlık” olarak nitelendiren Biden, dünya genelindeki corona ölümlerinin yüzde 20’sinin ABD’de yaşandığına dikkat çekerek Amerikalılara maske takma uyarısında bulundu.

Ulusal bir acil durumun içinde bulunduklarını belirten Biden, tüm federal kurumları ve özel sanayileri ABD’lilerin virüsten korunması için ihtiyaç duyulan her şeyi üretmek üzere harekete geçiren Savunma Üretim Yasası’nı devreye sokan kararnameyi imzaladı.

Karara göre, Savunma Üretim Yasası, N95 maskelerinin, kişisel koruyucu ekipmanların, aşının içindeki maddelerin ve şırınga, iğne gibi aşılamada kullanılan materyallerin üretimi için kullanılacak.

Biden’ın imzaladığı kararnamelerden en dikkat çekici olanı, ABD’ye yapılan seyahatlerle ilgili. Kararnameye göre, ülkeye gelen yolculardan seyahat öncesi negatif koronavirüs testi sonucu talep edilecek. Yolculara ayrıca karantina uygulanacak. Reuters'in haberine göre; Biden’ın imzaladığı kararnameler içinde, aşı tedarik zincirini güvence altına alan, işçilerin güvenliğini sağlayan, koronavirüs salgını nedeniyle güvenli seyahati destekleyen, koronavirüs salgını nedeniyle test kurulu oluşturulmasını sağlayan, virüs tedavisine erişimi sağlayan ve yaygınlaştıran kararnameler de bulunuyor.