ABD Dışişleri'den yoğun telefon trafiği

ABD Dışişleri'den yoğun telefon trafiği

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile yoğun telefon görüşmesi

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Amerika Birleşik Devletleri hava saldırısında öldürülmesinin hemen peşinden Irak, Irak Kürt Yerel İdaresi (IKBY), Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Buyruklukları (BAE) üst düzey yetkilileriyle telefon müzakereleri gerçekleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Pompeo'nun, Irak Reisicumhur Berhem Salih ve Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin yanı sıra, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve BAE Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüştüğünü izah etti.

İzahta, Pompeo'nun, Irak Reisicumhur Salih ile Süleymani'nin öldürüldüğü saldırıyı ele aldıkları belirtilirken, Salih ve Pompeo'nun gerilimin düşürülmesi ile ilgili mutabık kaldıkları vurgulandı.

Ayrı olarak, Irak Meclis Başkanı el-Halbusi ile görüşen Pompeo'nun, Irak Meclisi'nin AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ile ortaklığa verdiği ehemmiyetten dolayı kendisine teşekkür ettiği belirtilen izahta, tarafların Irak ve bölgedeki gerilimin azaltılması ve bağımsız bir Irak konusunda fikir alışverişinde bulundukları bildirildi.

Diğer yandan Pompeo'nun, Barzani ile müzakeresinde Amerika Birleşik Devletleri'nin gerilimin düşürülmesine bağlılığını sürdürdüğünü vurguladığı ve IKBY'nin Amerika Birleşik Devletleri ile ortaklığı nedeniyle kendisine teşekkür ettiği kaydedildi.

Veliaht Prens bin Selman ile de görüşen Pompeo'nun, İran ve İran destekli askeri vekil grupların tehdidine karşı iş birliğinin ehemmiyetine işaret ettiği aktarılan izahta, Abu Dabi Veliaht Prensi Al Nahyan ile yaptığı müzakerede ise BAE'nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü tarafından oluşturulan tehditlere yönelik Amerika Birleşik Devletleri'ye desteği sebebiyle teşekkür ettiği belirtildi.