ABD istediği ülkeye istediği kişiyi başkan atayabilir mi?

ABD istediği ülkeye istediği kişiyi başkan atayabilir mi?

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin, Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı duyuru eden Juan Guaido'ya destek için yeni adımlar atacağını belirtti

Amerika kıtasındaki 25 ülkeden üst düzey temsilcinin katılımıyla Kolombiya'nın başkenti Bogota'da tertip eden Amerika Kıtası Terörizmle Mücadele 3. Bakanlar Konferansı'na katılan Pompeo, gazetecilere izahta bulundu.

Pompeo, "Bilhassa bir yaptırımdan söz etmiyoruz fakat herkes Amerika Birleşik Devletleri'nin yapacaklarının bitmediğini bilmeli." diye konuştu.

Aynı zamanda Pompeo, konferansın ana seansında yaptığı konuşmada Venezuela idaresini, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque gibi gruplarını desteklediği iddiasıyla hedef aldı.

Pompeo, konferansın gerçekleştirildiği General Santander Polis Okuluna silahlı başkaldırıcı sol örgüt Milli Kurtuluş Silahlı gücü'nun (ELN) 17 Ocak 2019'da bombalı araçla saldırdığını ve 23 kişinin yaşamını yitirdiğini anımsattı.

Ortaya çıktığı her yerde terörizmle mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Pompeo, "Yalnızca bir yerlerde bomba patlatanları değil, Venezuela gibi ELN ve daha önceki Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) silah bırakmayan unsurlarına kolaylık sağlayanları da kastediyorum." dedi.

Pompeo, bölgedeki bir takım ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanınan Lübnan Hizbullahı'nın da Venezuela'da faaliyet gösterdiğine dikkati çekti.

Arjantin, Paraguay ve Honduras'ın bu örgütü terör listesine aldığını anımsatan Pompeo, bölgedeki diğer ülkelerin de bu istikamette hareket etmesini beklediklerini ifade etti.

GUAİDO İLE MÜZAKERE

Konferansın nihayetinde Guaido ile görüşen Pompeo, sosyal medya hesabından yaptığı izahta Guaido'nun, "Venezuela'daki demokrasinin yine oluşturulması için gösterdiği gayretlerin bir esin" olduğu ifadesini kullandı.

Pompeo, Amerika Birleşik Devletleri'nin Guaido'yu ve daha iyi bir gelecek isteyen Venezuela halkını desteklemekten gurur duyduğunu belirtti.

Terörizmle mücadelede ülkeler arasındaki iş birliğini artırmayı amaçlayan konferansta, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Bahamalar, Belize, Bolivya, Brezilya, Kanada, Şili, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaika, Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Panama, Paraguay, Peru, Santa Lucia, Trinidad Tobago ve Uruguay dışişleri bakanları düzeyinde temsil edildi.

Birleşmiş Milletler Terörizmle Mücadele Komitesi ve Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Terörizmle Mücadele Komisyonu'ndan kurulların katıldığı konferansta, İspanya ve İsrail ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun meşruiyetini tanımayan muhalifler de gözlemci olarak bulundu.

Amerika Kıtası Terörizmle Mücadele 3. Bakanlar Konferansı'nın ilki 2018'de Washington'da, ikincisi ise 2019'da Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te tertip etmişti.