ABD Kıbrıs Rum Kesimi’nde askeri üs kuruyor

ABD Kıbrıs Rum Kesimi’nde askeri üs kuruyor

Türkiye ile siyasi ilişkilerin bozulmasını fırsat bilen Yunanistan ABD ile askeri stratejik anlaşmalar yapmayı ekonomik krizden çıkış için bir fırsat olarak görüyor.

Dedeağaç’ta ABD’ye Doğu Akdeniz’deki en büyük deniz üssünün kurulması için alan açılmasından sonra, yine ABD’yi Karadeniz’e ulaştıracak Dedeağaç ile Bulgaristan’ın Burgaz limanına kara ve demiryolu yapımı gündeme gelmişti. Hatta, Bulgaristan bu nedenle Putin’in sert tepkisi ile karşılaşmıştı.

Şimdi de, Kıbrıs Rum Kesimi’nin ABD’nin acil askeri müdahale birimi için geçici konuşlanma talebini onayladığı haberleri geliyor.

Kıbrıs Rum Kesimi’nin hükümet sözcüsü Kiriakos Kusios’un yaptığı yazılı basın açıklamasına göre, ABD makamlarının Lefkoşa’daki ABD Büyükelçiliği aracılığıyla yaptığı bir talebi kabul edildi.

ABD’nin diplomatik misyonlarının korunmasından sorumlu özel birliğin eğitim ve operasyon ana üssü görevinin yanı sıra, gerektiğinde ABD vatandaşlarını bulundukları alanlardan tahliye etmeyi de üstlenecek askeri üste ‘Amerikan Teknik Özellikleri Eğitim Merkezi’ de kurulacak. Bu ise, üst düzey özel muharip kuvvetlerin eğitimini üstlenecek bir askeri okul demek.

ABD, Kıbrıs Rum Kesimi’nde ‘Kıbrıs Kara, Açık Denizler ve Liman Güvenliği Merkezi’ (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security) kuracak. Kıbrıs Rum Kesimi’ne yakın kaynaklar, imzaların ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun önümüzdeki tarihlerde yeni programlanacak Lefkoşa ziyaretinde atılacağını belirtiyor.

YURT HABER