'ABD, Menbiç'e asker gönderirken iznimizi almadı'

'ABD, Menbiç'e asker gönderirken iznimizi almadı'

Suriye Devlet Başkanı Esad, ABD'nin Menbiç'e Şam'dan izin alarak asker göndermediğini, Suriye'de IŞİD'le etkili mücadele eden tek gücün de Rusya olduğunu söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad televinyon programında şu ifadeleri kullandı:

(ABD'nin Menbiç'e konuşlandırdığı askerlerle ilgili) Suriye'nin daveti veya izni olmadan Suriye'ye giren her yabancı asker —ister Amerikan, ister Türk olsun- işgalcidir. ABD askeri varlığının mevcut duruma yardımcı olacağını da düşünmüyorum.


Esadi, Şam'ın Menbiç'in kapılarını 'ABD'ye açıp açmadığı sorusu üzerine 'Hayır' yanıtını verdi. Amerikalılar girdikleri hemen hemen her savaşı kaybetti. Irak'ta kaybettiler, sonunda çekilmek zorunda kaldılar. Somali'de de yenildiler. Vietnam ve Afganistan'ı saymıyorum bile. Sorun yaratmak ve yıkmakta çok iyiler ama iş çözüm bulmaya gelince o kadar da iyi olamıyorlar.


'TRUMP'IN VİZE YASAĞI SURİYE HALKINA DEĞİL'


(ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle ilgili) Kağıt üzerinde, evet, Trump'la işbirliği olanağımız var. Ama pratikte hayır, yok. Çünkü Suriye ve ABD arasında resmi bir ilişki yok. IŞİD'e düzenledikleri operasyonlar bile, ki bunların sayısını sınırlı- Suriye ordusu ve hükümeti ile işbirliği olmadan yapıldı. Dolayısıyla kağıt üzerinde ortak hedeflerimiz var ama pratikte yok.


İsviçre'nin Cenevre kentindeki görüşmelerden sonuç çıkmasını beklemiyorduk ama uzlaşı yolunda atılmış olumlu bir adım oldu.
Suriye'de IŞİD'e karşı etkili mücadele veren tek ciddi güç Rusya.