ABD Orta Asya’da müttefik arıyor

ABD Orta Asya’da müttefik arıyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Özbekistan başkenti Taşkent’te düzenlenen C5 + 1 (Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan + ABD) zirvesine katıldı

Toplantıda ekonomik ve enerji işbirliğinin geliştirilmesi, sınır ve bölgesel güvenliğin güçlendirilmesi ve uluslararası terörizm ve aşırıcılıkla (radikalizim) mücadele gibi konular ele alındı.

Pompeo, Tacikistan Dışişleri Bakanı  Sirojiddin Muhriddin ile de ikili ilişkilerin, bölgesel ve uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi ihtimalleri üzerine bir görüşme yaptı.

KAZAKİSTAN SEFERİ

Zirvenin ardından Kazakistan’a giden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ziyaret amacını Orta Asya ülkelerinin ekonomik entegrasyonu ve güvenlik şeklinde açıklarken şöyle dedi:

“Bu ülkelerin her birinde daha iyi insan hakları, daha iyi koşullar yaratmak için kendi ülkelerini nasıl geliştirebileceği hakkında konuşacağız. Kazakistan herhangi bir ülke ile işbirliği yapmakta özgürdür, ancak Amerikan şirketleriyle ortaklık en iyi sonucu verecektir. Kazakistan’da gerçek ilerlemeye tanık oluyoruz. Amerikan şirketleri geldiğinde, koşullar daha da iyileşecek ve gerçek reform gerçekleşecektir. Bence Kazakistan halkı bunun gerçek bir değişiklik olduğunu görebilir”.

ÖZBEKİSTAN SEFERİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington ve Taşkent arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmeye ikna etmek için Özbekistan’ı ziyaret etti.

Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov 3 Şubat'ta Taşkent'te Pompeo ile yaptığı görüşme sonrasında Özbekistan’ın komşu Afganistan’daki durumla ilgili faaliyetlerini koordine etmeye devam edeceğini ve diğer alanlarda işbirliğinin genişletilmesine odaklanacağını söyledi.

Özbekistan medyası Mike Pompe’nun ziyaret sebebini “ABD Dışişleri Bakanı 2-3 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyayev ve Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamilov ile Washington'un Özbekistan'daki egemenlik ve toprak bütünlüğü konusundaki mevcut reformlara verdiği desteği ifade etmek için bir araya gelecek” diye açıklamıştı.