ABD planı

ABD planı

İranlı General Kasım Süleymani'nin 3 Ocak'ta suikast ile öldürülmesi, uluslararası bir kaygıya sebep olmuştu. Avrupalı öncüler Angela Merkel, Emmanuel Macron ve Boris Johnson itidal çağrısı yaparak gerilimin azaltılmasını istemişti.

İki ülkede daimi olarak birbirini tehdit etse de, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Orta Doğu'dan çıkma sözü ile başa gelmişti. Hem de selefi olan Barack Obama'yı "yine seçilmek için İran ile savaş başlatacağı" iddiası ile suçluyordu.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ, DIŞ SİYASETİNDE HUDUTLARI AŞIYOR

Bununla beraber, Amerika Birleşik Devletleri dış siyaset aksiyonlar güvenilirliğini tamamiyle ortadan kaldırdı. İran her vakitkinden daha kararlı ve sulh tutumu sergilemeye devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nın Amerika Birleşik Devletleri'nin resmi olarak savaşta olmadığı bir ülkenin yabancı öncüsünün infazını buyurabilmesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin dünya üzerinde nasıl bir zorbalığa lider olduğunun göstergesi.

Diğer taraftan Trump'ın açıklamaları dünya kamuoyu tarafından reaksiyonlar aldı. Trump, İran'ın tarihi ve kültürel noktalarına dahi saldırı tehditleri savurması İran içindeki muhalifleri bile bir araya getirdi.

Bu tehditle Trump, sadece belirli bir siyasi sınıf veya silahlı güç yerine tüm yurttaşlar tarafından paylaşılan İran kimliğini hedef aldı. Tehdit, direk İran halkına yönelik olarak açıklanabilir. Savunma Bakanı Mark Esper Amerika Birleşik Devletleri'nin "uluslararası hukuka göre" hareket edeceğinden emin olsa bile, yeniden Trump açıklamaları ile çelişiyor.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NİN İRAN TASARILARI SUYA DÜŞTÜ

Amerika Birleşik Devletleri siyasi hedeflerinde İran'ı ülke içinde istikrarsızlaştırmak ve rejim farklığına teşvik etmeye çalışsa da muvaffak olamıyor.

Netice olarak, olay adım adım Orta Doğu'daki barışçıl ilişkilerin tamamen bozulmasına ve gerilimin artmasını tetikledi. Süleymani'nin ölümünü yasal görmek Amerika Birleşik Devletleri'nin dış politikasındaki bir hayli derin meselesi ortaya çıkartarak global istikrarsızlığa katkıda bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri küresel saygınlığını ve güvenilirliğini tamamiyle yok etti. Üçüncü ülkeler olayları yakından izliyor ve not alıyor. Gelecekte Amerika Birleşik Devletleri ile anlaşmalar yaparken iki sefer düşünebilirler. Çin'in reaksiyonu, gerginliğin hafifletilmesi ve diplomasinin kullanılması istikametinde rasyonel bir çağrı oldu.