ABD, Somali'ye asker gönderiyor... Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük üssü de burada!

ABD, Somali'ye asker gönderiyor... Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük üssü de burada!

ABD Başkanı Joe Biden, 500 ABD askerini Somali'ye gönderiyor.

ABD'den üst düzey bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden’ın 500 kadar ABD askerinin Somali’ye yerleştirilmesine onay verdiğini iddia etti.

Üst düzey yönetim yetkilisi, "Başkan Biden, Savunma Bakanı’nın, Eş-Şebab'a karşı daha etkili bir mücadele sağlamak için Somali’de kalıcı bir ABD askeri varlığının yeniden kurulması talebini onayladı. Bu, önceki yönetimin geri çekilme kararı almasından bu yana, Somali’ye giriş çıkış yapan ve halihazırda operasyonda olan güçlerin yeniden yerleştirilmesidir" şeklinde konuştu.

"SOMALİ'DE KÜÇÜK, KALICI BİR ABD VARLIĞI"

Yetkili, "Eş-Şebab'ın ABD'lileri hedef alma niyeti ve kabiliyetine sahip olduklarına dair net kanıtlar gördük" ifadelerini kullanarak, Biden yönetiminin bu konudaki tutumu, "Somali’de küçük, kalıcı bir ABD varlığı" şeklinde değiştirdiğini aktardı.

TRUMP 700 ASKERİ GERİ ÇEKMİŞTİ

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Aralık 2020’de Somali’deki ABD askerlerini geri çekmesinden önce yaklaşık 700 ABD askeri, Somali’de kendi yönetimini kurmaya çalışan terör örgütü El Kaide bağlantılı Eş-Şebab'a karşı mücadelede yerel güçlere yardımda bulunuyordu.

YURT DIŞINDAKİ EN BÜYÜK TÜRK ÜSSÜ

Türkiye'nin Somali'nin başkenti Mogadişu'daki askeri üssü TÜRKSOM'da ve Isparta'da eğittiği Haramcad (Çita) Özel Polis Kuvvetleri ve "Gorgor" (Kartal) Komando Tugayı bulunuyor. TURKSOM Askerî Eğitim Üssü, Türk Silahlı Kuvvetleri genelkurmay başkanı Hulusi Akar ve Somali başbakanı Hasan Ali Haire başkanlığında düzenlenen törenle 30 Eylül 2017'de resmen açıldı. Üssün inşaatı iki yıl sürdü ve yaklaşık 50 milyon Amerikan dolarına mal oldu. Türkiye'nin Eylül 2017'de açtığı TÜRKSOM, yurt dışındaki en büyük askeri üs konumunda.