ABD Ticaret Bakanı Ross'tan Sibur'la ilgili iddialara yanıt

ABD Ticaret Bakanı Ross'tan Sibur'la ilgili iddialara yanıt

Karayipler'deki Cayman Adaları'nda bulunan Navigator Holdings adlı gemicilik şirketinin Rus enerji şirketi Sibur ile bağlantısı hakkında Paradise Belgeleri'nde yer alan iddiaları değerlendiren ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, suçlamaları reddetti.

BBC'ye konuşan Ross, Rusya'nın en büyük entegre gaz işleme ve petro-kimya şirketi Sibur ile bağlantısı olan Navigator Holdings'teki yatırımında olumsuz bir durum bulunmadığını söyledi.

Sibur'un ABD'nin yaptırım listesinde olmadığına dikkat çeken Ross, bakan olarak atandığında bu bilgiyi hükümetle paylaşmadığına dair iddiaları da yalanladı.

'YAPTIRIM UYGULANSAYDI, O ZAMAN İŞLER DEĞİŞİRDİ'

"Sibur'un bir Rus şirketi olması, bu şirkette kötü şeyler bulunduğu anlamına gelmez" diyen Ross, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer ABD hükümeti, Sibur'a yaptırım uygulasaydı, o zaman işler değişirdi. Ancak hükümetimiz yaptırım kararı almadı ve dolayısıyla bu şirketle ilgili olumsuz bir durum söz konusu değil."

SİBUR: ÇALIŞTIĞIMIZ TEK ŞİRKET NAVIGATOR HOLDINGS DEĞİL

Öte yandan Sibur şirketi, Paradise Belgeleri hakkında basında yer alan haberlerin şaşkınlık verici olduğunu belirtti.

Navigator Holdings'le çalıştıklarını ancak Amerikan şirketinin çalıştıkları tek şirket olmadığını kaydeden Sibur, gemicilik şirketleriyle yaptıkları tüm sözleşmelerin ilgili dönemlerde şirket evraklarına kaydedildiğinin altını çizdi.

Paradise Belgeleri'nde Wilbur Ross'un yüzde 31'ine sahip olduğu Navigator Holdings'in Sibur'un en büyük müşterisi olduğu belirtilmişti.