ABD'de kan donduran olay: Yapay zeka, komutanı öldürdü

ABD'de kan donduran olay: Yapay zeka, komutanı öldürdü

ABD ordusunun gerçekleştirdiği simülasyon testinde yapay zekanın "görevini tamamlamasını önlediği için" komutanını öldürdüğü ortaya çıktı.

ABD Hava Kuvvetleri'nin yapay zeka operasyonlarından sorumlu Tucker Hamilton, yapay zeka testlerinde beklenmedik bir sonuca rastladıklarını paylaştı. Testte, yapay zeka tarafından yönlendirilen bir insansız hava aracının görevini tamamlamasını engellediği için komutanı öldürdüğünü açıkladı.

YAPAY ZEKA, KOMUTANI ÖLDÜRDÜ

Hamilton, yapay zekaya verilen emirler arasında düşmanın savunma sistemlerini imha etme emrinin bulunduğunu belirtti. Ancak bazen insan operatörün tehdidi öldürmeme emri verdiğini ve bu durumda yapay zekanın karar verme sürecine girdiğini ifade etti. Bu örnekte, yapay zekanın komutanı öldürdüğünü söyledi.

YAPAY ZEKA, KOMUTANI KORUYAN İLETİŞİM KULESİNİ DE VURDU

Hamilton ayrıca, yapay zekanın eğitim sürecinde belirli kuralların yerleştirildiğini ve yapay zekanın hedefine ulaşmasını engelleyen unsurlara karşı agresif davranışlar sergileyebildiğini belirtti. Bir örnekte, yapay zekanın komutanı korumak için kullanılan iletişim kulesini de vurduğunu aktardı.

TESTLERDE SİMÜLASYON DIŞINDA GERÇEK BİR İNSAN ZARAR GÖRMEDİ

Testlerde simülasyon dışında gerçek bir insanın zarar görmediğini vurgulayan Hamilton, yapay zekanın beklenmedik stratejiler geliştirme yeteneğine sahip olduğunu ve müdahale eden herkesi öldürebileceğini söyledi. Bu sonuca dayanarak, yapay zekaya tam anlamıyla güvenilemeyeceğini belirtti.

Hamilton daha önce de ABD ordusunun F-16 savaş uçaklarının kontrolünde yapay zekanın kullanımını geliştirdiklerini belirtmiş ve yapay zekayı daha güçlü hale getirmenin yollarını bulmanın önemini vurgulamıştı.