ABD'den çarpıcı 'Prigojin' açıklaması: Giderek daha çok emin oluyoruz

ABD'den çarpıcı 'Prigojin' açıklaması: Giderek daha çok emin oluyoruz

Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, Rus paralı asker grubu lideri Prigojin'in uçak kazasında öldüğünden giderek daha çok emin olduklarını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, 28 Ağustos Pazartesi günü düzenlediği günlük basın toplantısında 23 Ağustos'ta Rusya'nın başkenti Moskova yakınlarında düşen özel bir uçakta hayatını kaybettiği açıklanan Yevgeniy Prigojin'e ilişkin soruyu da yanıtladı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, bir gazetecinin Rus paralı asker grubu lideri ve kurucusu Prigojin'e atıfla, "Prigojin'in uçağının düşme nedenine ilişkin yeni bir veriye ulaştınız mı?" sorusunu yanıtlayan Jean-Pierre, "Bu konuda yeni bir değerlendirmemiz yok" dedi. Jean-Pierre, sözlerini "Prigojin'in geçen çarşamba, 23 Ağustos'ta yaşanan uçak kazasında öldüğünden giderek daha çok emin oluyoruz" şeklinde sürdürdü.

RUSYA, PRİGOJİN'İN ÖLDÜĞÜNÜ TEYİT ETMİŞTİ
Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'ndan (Rosaviatsiya) 23 Ağustos’ta yapılan açıklamada, içerisinde Prigojin’in de bulunduğu özel uçağınTver’de düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğü bildirilmişti. Açıklamaya göre, uçakta yer alan yolcu listesinde Prigojin’in yanı sıra yardımcısı ve Wagner’in kurucularından Dmitriy Utkin ile Sergey Propustin, Yevgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy Çekalov, Nikolay Matuseyev’in isimleri yer almıştı.

Rusya Soruşturma Komitesi, 27 Ağustos'taki açıklamasında özel uçağın düşmesi sonucu ölenler arasında Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in bulunduğunu teyit etmişti.

PENTAGON: PRİGOJİN ÖLDÜRÜLDÜ
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan 24 Ağustos'ta yapılan açıklamada ise Yevgeniy Prigojin'in öldürüldüğü iddia edilmişti. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryde, Prigojin'in ölümüne ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Prigojin'in öldürüldüğünü düşündüğünü vurgulayarak, "Çeşitli faktörlere dayalı ilk değerlendirmemiz onun muhtemelen öldürüldüğü yönünde" ifadelerini kullanmıştı.

Kremlin ise haziran ayında 'silahlı isyan' girişiminde bulunan Wagner şefinin öldüğü belirtilen olayda Rusya'nın dahli olduğu iddialarının 'tamamen yalan' olduğu açıklamasını yapmıştı.