ABD'den Ortadoğu'yu sarsan saldırı

ABD'den Ortadoğu'yu sarsan saldırı

Geçen günlerde Haşdi Şabi'ye bağlı güçleri vuran ABD, şimdi de İran'ın önemli komutanlarından Kasım Süleymani'yi öldürdü

 Uluslararası Bağdat Havalimanı'ndaki Haşdi Şabi konvoyuna ABD üç füzeyle saldırı gerçekleştirdi. 

Füze saldırısi esnasında ise Haşdi Şabi Örgütü Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi El Mühendis ve İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nün komutanı Kasım Süleymani hayatını yitirdi.

Saldırıda toplam 7 kişi hayatını yitirdi.

Amerikan AP haber ajansına konuşan Iraklı üst düzey yetkililer, saldırıda Süleymani ve el-Mühendis'in yanı sıra örgütün havalimanı protokol görevlisi Muhammed Rıza dahil 7 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ölenler arasında Haşdi Şabi Halkla İlişkiler ve Protokol Sorumlusu Muhammed Rıza Cabiri'nin de olduğu belirtiliyor. 

Kasım Süleymani kimdir?

Kasım Süleymani, 11 Mart 1957’de İran’ın Kirman eyaletindeki Rabor şehrinde doğdu.

Fakir bir ailesi olan Süleymani, ailesinin borçlarını ödemek için genç yaşlarında çalışmak zorunda kaldı ve bu dönemde Kirman’a taşınıp inşaatlarda çalışmaya başladı.

İşten kalan vakitlerde spor yapmaya önem verirdi ve Hüccet Kamyab isminde mahalli bir vaizin sohbetlerine katıldı.

1979 senenindeki İran İslam Devrimi’nin hemen peşinden kurulan İran Devrim Muhafızları Silahlı gücü’na katıldı. Askerî alanda çevrelice eğitim almamasına karşın silahlı güç içinde kısa bir müddet içinde yükselmeye başladı. Muhafızlığının ilk vakitlerinde, İran’ın kuzeybatısında ve Batı Azerbaycan Eyaleti’nde bir Kürt ayrılıkçı ayaklanmasının bastırılmasında görev aldı.

İlk ehemmiyetli görevlerinden biri, İran-Irak Savaşı başladıktan sonra Kirman’daki erkekleri bir araya toplaması ve askerî eğitim vermesidir.

Bilhassa Şiiler arasında cesaretli bir asker denilen Süleymani, 23 yaşındayken 41. Sarallah Tümen Komutanı olarak görevlendirildi.

Savaş bittikten sonra, 1990’lı yıllarda, Kirman Eyaleti Devrim Muhafızları komutanı oldu.

1998 seneninde Ahmed Vahidi’den sonra, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı olarak görevlendirildi.

Direk İran öncüsü Hamaney’e bağlı hareket eden Süleymani, 1998’den bu yana İran’ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarından mesul Kudüs Gücü’nün komutanlığını yürütüyordu.