AB'den Türkiye açıklaması!

AB'den Türkiye açıklaması!

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yaptıkları görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’den ‘inandırıcı ve güvenilir jestler beklediklerini’ belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 20 Ocak’ta başlayan Brüksel temasları devam ettiği açıklandı.

Çavuşoğlu dün Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ardından AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile de kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye AB Komisyonunun Genişleme ve Komşuluk İlişkilerinden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi de katıldığı bilgiler arasında yer aldı.

Görüşmenin ardından “Katılım sürecimiz canlandırılmalı” diyen Çavuşoğlu, şu ifadelere yer verildi:

“Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Düzensiz göç ve terörizmle mücadelede iş birliğini artırmalıyız. Avrupa’da yükselen ırkçılık, ayırımcılık ve İslam karşıtlığıyla topyekün mücadele etmeliyiz.” dedi.


Leyen de Çavuşoğlu’yla görüştükten sonra Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, AB-Türkiye ilişkilerinde atılacak adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.Diyaloğun büyük önem taşıdığını kaydeden Leyen, ardından şu eklemeyi yaptı: “Ancak aynı zamanda uygulamada inandırıcı ve güvenilir jestler bekliyoruz.”dedi.


Görüşmeye katılan bir diğer isim AB Komisyonunun Genişleme ve Komşuluk İlişkilerinden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ise ‘iyi bir görüşme’ yaptıklarını bildirdi. Varhelyi, sosyal medyadaki paylaşımında, “İlişkilerimizde yeni bir sayfa açtığımızı ve stratejik çıkarlarımız için yapıcı ve karşılıklı fayda sağlayıcı şekilde iş birliği yapacağımızı ümit ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

‘VİZE SERBESTİSİ’ TALEBİ"

Çavuşoğlu dün Borrell ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, ‘yeni bir sayfa’ vurgusu yapmıştı. Karşılıklı adımları atılması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin hızlandırılmasını beklediğini belirtmiş, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisinin hayata geçirilmesi konusunda işbirliğinin artırılmasını talep etmişti.

Görüşmeye dair açıklama yapan Borrell de ‘ilişkilerde olumlu bir hava yakalandığını’ ancak Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle endişe duymaya devam ettiklerini dile getirmişti. Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin yeniden başlatılacak olmasından memnuniyet duyduklarını söyleyen Borell, “Doğu Akdeniz'de gerilimin sürdürülebilir bir şekilde düşürülmesi en güçlü beklentimiz” demişti.

STOLTENBERG İLE GÖRÜŞECEK

Çavuşoğlu'nun, Brüksel'deki temasları kapsamında bugün AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile buluşacak.

Dışişleri Bakanı’nın Stoltenberg ile yapacağı görüşmede, ittifaktaki ‘yapısal reform’ planlarının da önemli yer tutması bekleniyor. Yapısal reform taslağında, “ittifaka dışında olan AB ülkelerinin devlet yetkililerinin, bazı NATO görüşmelerine davet edilmesi” de yer alıyor. Türkiye ise AB ve NATO’nun ‘Kıbrıs Cumhuriyet’i olarak tanımladığı Güney Kıbrıs’ı kapsayacağından ötürü bu maddeye karşı çıkıyor.

Türkiye’nin karşı çıktığı bir başka madde de veto konusu. Buna göre, üye ülkelerin NATO kararlarını veto etmesi zorlaştırılmak isteniyor. Türkiye ve Macaristan ise bu maddeye muhalefet ediyor.

Açıklanan programa göre Çavuşoğlu’nun Brüksel ziyareti, bugünkü görüşmelerinden ardından sona ereceği belirtildi.