ABD'li milyarder Soros Avrupa’dan çekiliyor! İşte nedeni

ABD'li milyarder Soros Avrupa’dan çekiliyor! İşte nedeni

Doksanlı yıllardan itibaren öncelikle Doğu Avrupa’nın ve dünyanın pek çok ülkesinin siyasi çehresinin değişmesinde önemli rol oynayan Açık Toplum Vakfı ve kuruluşlarının Avrupa’dan çekileceği açıklandı.

Macaristan doğumlu Amerikalı milyarder George Soros tarafından kurulan yardım kuruluşu "Açık Toplum Vakıfları" odağını Avrupa meselelerinden uzaklaştırma kararı aldı. 

Kuruluş, Avrupa Birliği içindeki çalışmalarının büyük bir bölümünü geri çekmeyi ya da sonlandırmayı planladığını ve odağını dünyanın diğer bölgelerine kaydıracağını açıkladı.

Soros'un Açık Toplum Vakıfları, genellikle ifade özgürlüğü, hesap verilebilirlik, adalet ve eşitlik için mücadele eden insanları destekliyor.

Ancak Macaristan'da bazıları için Avrupa'dan uzaklaşma kararı hiçbir anlam ifade etmiyor.

Macar LGBT İttifakı sözcüsü Peter Hanzli, "Bana göre bu argüman biraz çelişkili." şeklinde konuştu.

Hanzli, "Hükümetlerin eylemlerine atıfta bulunuyorlar. Macar hükümeti LGBTQ bireyler için pek bir şey yapmıyor, aslında onlara karşı. Ancak demokrasinin kendisine gelince, sadece Macaristan'da değil, diğer AB üyesi ülkelerde de demokrasi pek iyi durumda değil." ifadelerini kullandı. 

Vakfın fonlarının nereye ve nasıl tahsis edileceği henüz belli değil, ancak Roman toplulukları da dahil olmak üzere Avrupa'daki bazı sivil toplum programlarını desteklemeye devam edecek.

Haziran ayında 93 yaşındaki Soros'un vakfın yönetimini oğlu Alex'e devredeceği açıklanmıştı. Soros, bir sonraki ay ise dünya çapındaki personelinin yüzde 40'ını işten çıkarma planlarını açıkladı.