ABD'nin yeni başkanı Trump oldu

ABD'nin yeni başkanı Trump oldu

ABD, 45. başkanını seçmek için sandık başına gitti. 2016 Başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi aday Donald Trump, favori Demokrat Parti adayı Hillary Clinton karşısında seçimi önde bitirdi. Pensilvanya eyaletindeki 20 delegeyi de kazanan Trump 274 delegeye ulaşarak ABD Başkanı oldu.

ABD seçimlerinde 270 delegeye ulaşan aday başkanlık koltuğuna oturuyor. Ülke genelindeki oyların yüzde 90'dan fazlası sayıldı. Trump ABD genelinde oyların yüzde 48'ini, Clinton ise yüzde 47.3'ünü aldı.

ABD'nin ve dünyanın geleceğini etkileyecek bu seçimlerde birçok eyaleti hangi adayın kazandığı belli oldu. Cumhuriyetçi Parti, Kongre'nin her iki kanadında da üstünlüğünü korumayı garantiledi.

 

KRİTİK EYALET FLORİDA'DA TRUMP KAZANDI

Associated Press'e göre, en kritik eyaletlerden biri olan Florida'yı Trump'ın kazanması kesinleşti. Böylece Trump, seçimlerin kaderini belirleyecek eyalet dört eyaletten üçünü almış oldu. 

Kritik eyaletlerden biri olarak değerlendirilen Kuzey Carolina'da da kazanan Trump oldu ve Cumhuriyetçi aday 182 delegeye ulaştı.

 

TEMSİLCİLER MECLİSİ CUMHURİYETÇİLERDE KALDI

 Açıklanan sonuçlar üzerinden yapılan hesaplamalara göre, Cumhuriyetçi Parti, Kongre'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'ndeki üstünlüğünü sürdürecek.

ABD’deki seçimlerde aynı zamanda Kongre’nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi’nin tümünde 435 sandalye ve 100 üyeli Senato’da da 34 yeni üye belirleniyor. Seçimler öncesi Kongre'nin iki kanadında da çoğunluk Cumhuriyetçilerdeydi.

 

ABD'DE SEÇİM SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

* ABD seçim sistemine göre seçimde en fazla oyu almak, başkan seçilmek için yetmeyebiliyor. Daha önce ABD Başkanlık seçimlerinde dört defa (1824, 1876, 1888 ve 2000) toplamda daha az oy alan aday seçimi kazanmıştı.

* Başkanı doğrudan seçmen seçmiyor. Başkanı seçmenin oylarıyla belirlediği 538 üyesi olan ‘Seçici Kurulu’ seçiyor. Her eyaletin nüfus yoğunluğuna göre delege çıkarma sayısı da değişiyor. 

* Bazı eyaletler oy eğilimleri değiştiği için ‘salıncak’ eyalet olarak anılıyor. Bir eyaleti kazanan başkan adayı tüm delegeleri topluyor. 270 sayısına ulaşan da başkan seçiliyor. California, 55 kişiyle en çok seçici kurul üyesi barındıran eyalet. İkinci sırada 38 üyeyle Teksas geliyor.

40 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ, SEÇİM GÜNÜNDEN ÖNCE OY KULLANMIŞTI

ABD'de 37 eyaletin yanı sıra başkent Washington D.C.'de 26 Ekim’den itibaren erken oy verme veya mazeretli oy verme işlemleri başlamıştı.

Bu kapsamda 40 milyondan fazla kişinin, seçim gününü beklemeden oylarını kullandığı belirtiliyor. Erken oy verme sürecinde kullanılan oylar, sandıklar kapanana kadar sayılmadı.

Kayıtlı seçmen sayısının 225.8 milyon olduğu bu seçimlerde, 120 milyondan fazla kişinin oy kullanacağı tahmin ediliyordu.