Afganistan, 1500 Taliban mahkumu serbest bırakıyor

Afganistan, 1500 Taliban mahkumu serbest bırakıyor

Afganistan’da 18 yıl süren savaşı bitirmek amacıyla ABD ile Taliban arasında imzalanan ‘barış anlaşması’ uyarınca önümüzdeki günlerde bin 500 Taliban mahkûmun serbest bırakılacağı ifade edildi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Taliban ile siyasi müzakereleri başlatmak amacıyla bir ‘iyi niyet göstergesi’ olarak ilk etapta bin 500 Taliban esirin serbest bırakılmasını öngören kararnameyi imzaladı.

İki sayfalık kararnameye göre serbest bırakılacak mahkûmların yaşına, sağlık durumlarına ve tutukluluk süreleri önemli olacak. Ayrıca serbest kalan her bir Taliban mensubu ‘sahaya tekrar dönmeyeceğine dair yazılı bir garanti’ vermek zorunda tutulacak.

Sürecin dört gün içinde başlaması ve her gün 100 kadar kişinin salınmasıyla toplam 15 gün içinde tamamlanması planlanıyor.

Anlaşma uyarınca serbest bırakılması planlanan diğer 3 bin 500 Taliban mensubu ise siyasi müzakerelerin başlamasının ardından serbest kalacak. Kararnameye göre, Taliban şiddeti azaldıkça her iki haftada bir 500 kişi salınmış olacak.

Ancak Taliban, ‘koşullu serbest bırakmanın’ ABD ile yapılan anlaşmaya aykırı olduğunu ifade etti.

Taliban’ın Katar’da bulunan Sözcüsü Suhail Shaheen, “İlk 5 bin mahkûmun serbest bırakılmasının ardından diyalogun başlayacağı barış anlaşmasında uygun bir şekilde açıklandı. Biz mahkûmların koşullu bir şekilde serbest bırakılmasını asla kabul etmedik. Eğer biri bunu iddia ederse, bu, 29 Şubat’ta imzaladığımız barış anlaşmasına aykırı olur” açıklamasında bulundu.