Afganistan'da camiye intihar saldırısı: Yüzlerce ölü var...

Afganistan'da camiye intihar saldırısı: Yüzlerce ölü var...

Afganistan'da bir Şii camisine bombalı saldırı düzenlendi. Taliban 28 kişinin öldüğünü doğrularken Birleşmiş Milletler 100'ü aşkın ölü ve yaralı olduğunu söyledi.

Kaynaklar saldırıda ölü ve yaralı sayısının 100'ü geçtiğini belirtti. Görgü tanıkları patlamayı duyduklarında dua ettiklerini söyledi.

 

Cihatçı Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter'da yaptığı açıklamada, "Bu öğleden sonra Şii yurttaşlarımızın camisinde bir patlama meydana geldi" dedi.

"Çok sayıda" kişinin öldürüldüğünü ve yaralandığını belirten Mücahid, Taliban özel kuvvetlerinin olay yerine geldiğini ve olayı araştırdıklarını söyledi. Son haftalarda Kabil'deki bir cami de dahil olmak üzere bölgede, IŞİD-H(orasan) tarafından üstlenilen birkaç saldırı gerçekleşmişti. Saldırının arkasında kimin olduğuna ilişkin resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

afganistan.jpg

BM’den Afganistan’daki cami saldırısına yönelik açıklama

 Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), Kunduz vilayetinin Sayed Abad bölgesindeki camiye düzenlenen saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “İlk bilgiler, camide meydana gelen intihar saldırısında 100'den fazla kişinin öldüğünü ve yaralandığını gösteriyor” denildi.

BM’nin Afganistan’daki misyonu UNAMA’dan yapılan açıklamada, Cuma namazı sırasında düzenlenen saldırının ciddi endişeye neden olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Afganistan'daki BM ailesi, bugün Kunduz'da meydana gelen bir saldırıda çok yüksek can kaybı olduğuna dair raporlardan derin endişe duyuyor. İlk bilgiler, camide meydana gelen intihar saldırısında 100'den fazla kişinin öldüğünü ve yaralandığını gösteriyor. Bugünkü olay, rahatsız edici bir şiddet modelinin parçası. Bu hafta görünüşe göre bir dini kurumu hedef alan 3’üncü ölümcül saldırı” ifadelerine yer verildi.

TALİBAN DOĞRULADI 

Reuters'a konuşan bir Taliban yetkilisine göre en az 28 kişinin camiye düzenlenen saldırıda öldüğü kaydedildi. Ağustos ayında ülkede yönetimi ele geçiren Taliban'ın Sözcüsü Zabihullah Mücahit Twitter üzerinden yaptığı açıklamada saldırıyı doğruladı. "Bu öğleden sonra Şii vatandaşlarımızın camisinde bir patlama gerçekleşmiştir" ifadelerini kullanan Mücahit, 'çok sayıda vatandaşlarıın şehit olduğunu ve ya yaralandığını' dile getirdi.