Afrika'da bir sömürge artığı daha yıkılıyor

Afrika'da bir sömürge artığı daha yıkılıyor

Afrika'da Fransız sömürgeciliğinden kalma ortak para birimi olan CFA Frangı yürürlülükten kaldırılıyor

Tam 74 yıldır Afrika'da ortak para birimi olan CFA Frangı, Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) üyesi 8 ülkenin kararıyla yürürlükten kaldırılıyor.

Fransa'nın sömürge para birimi olan CFA Frangı Afrika'nın sömrülmesiyle ortak anlam taşıyordu. Fildişi Sahili’nin en büyük kenti Abidjan’da, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Ouattara ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ortak basın toplantısında açıkladığı kararın en önemli ayağı ise UEMOA üyesi Afrika ülkelerinin Fransa Merkez Bankası ile teknik bayağını kesmesi olarak belirtildi.

Toplantıda Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Ouattara, "UEMOA ülkeleri, CFA frangını bırakarak eko para birimine geçecek." dedi. 

Alınan diğer kararlar ise oldukça çarpıcı; Fransa, Batı Afrika Merkez Bankası (BCEAO), bankacılık komisyonu ve para politikası konseyinde artık temsilci bulunduramayacak. Afrika ülkelerinin döviz rezervlerinin yüzde 50'sini Fransa Merkez Bankasında bulundurma zorunluluğu ortadan kalkacak. Diğer yandan Fransa herhangi bir kriz durumunda garantör ülke durumunu koruyacak.