AGİT'ten Türkiye'ye çağrı: Meşale Tolu hakkındaki suçlamalar düşmeli

AGİT'ten Türkiye'ye çağrı: Meşale Tolu hakkındaki suçlamalar düşmeli

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, 'terör' suçlamasıyla yargılanan gazeteci-tercüman Meşale Tolu hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını memnuniyetle karşılarken Türkiye'ye bir çağrı yaptı.

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Twitter'da hem kişisel hem de AGİT Medya Özgürlüğü hesaplarından yaptığı paylaşımlarda, Türkiye'de 'terör' suçlamasıyla yargılanan gazeteci-tercüman Meşale Tolu hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasıyla rahat bir nefes aldığını belirtti.

Ancak 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla 7 ay tutuklu kaldıktan sonra aralık ayında tahliye edilen Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanı Tolu hakkındaki terör suçlamalarının düşürülmesini talep eden AGİT Temsilcisi, ''Bundan sonraki adımın hakkındaki tüm suçlamaların reddedilmesi olmasını umuyorum'' dedi.

Désir, hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istenen ve davasının görüşülmesine 16 Ekim'de devam edilecek olan Tolu'nun yasağın kalktığını haber veren ve kendisine destek olan herkese teşekkür eden tweetini de paylaştı.

Türkiye ile ilgili sık sık ''Gazetecilik suç değildir. Gazetecilik faaliyetleri, çalışmaları yüzünden hapisteki tüm gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapıyorum'' açıklamasını yapan AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi, teşkilatın katılımcısı 57 ülkedeki medya gelişmelerini gözlemliyor.
İfade ve basın özgürlüğü ihlalleriyle ilgili erken uyarılarda bulunan Temsilci, AGİT'in medya özgürlüğü taahhütlerine tam manasıyla uyulmasını talep ediyor.