AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Macron'a gönderdiği mektup basına sızdırıldı!

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Macron'a gönderdiği mektup basına sızdırıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var" dediği Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a yazdığı mektubun bir kısmı basına sızdırıldı.

Haber sitesi Politico'nun aktardığına göre Erdoğan, Macron’a gönderdiği mektupta “Sevgili Emmanuel” hitabını kullanmış ve ikili ilişkileri geliştirmek istediğini yazmış. Macron ise Erdoğan’a cevaben yazdığı mektupta “Değerli Tayyip” ifadelerini belirtmişti.

Erdoğan, mektubu, Avrupa Birliği'nin aralık ayında yapılan Avrupa Konseyi zirvesinde Türkiye'ye yeni yaptırımlar getirmeyi kabul etmesi üzerine, bundan kısa süre sonra 19 Aralık'ta Macron'a el yazılı bir mektup göndermişti.

Erdoğan, mektubunda o dönem koronavirüse yakalanan Macron’a “İyileşir iyileşmez sizinle ikili ilişkilerimizi, bölgesel sorunları, Kovid-19 salgınına karşı ortak mücadelemizi ve Türkiye ile AB ilişkilerini konuşmak istiyorum” ifadelerine yer verilmişti.

Erdoğan'ın 24 Ekim'de yaptığı konuşmada Macron'a hitaben dile getirdiği, "Bu Macron denilen zatın İslam'la derdi nedir? Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç hürriyetinden, inanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir! Öncelikle bir akli noktadan kontrol" sözlerini hatırlatan Politico, şu yorumda bulundu:

“Aylarca süren hakaretlerden ve Macron'un akıl sağlığını sorgulamadan sonra net bir ton değişikliği gözleniyor.”dedi.

Mektubu doğrulayan Elysee Sarayı kaynakları, Macron’un ocak ayında Erdoğan’a cevaben bir mektup yazdığını aktardı. Öte yandan iki lider arasında herhangi bir telefon görüşmesi ya da video görüşmesi planlanmadığını da açıkladı.

"MACRON'UN ERDOĞAN'A "DEĞERLİ TAYYİP" DİYE HİTAP ETTİĞİ YAZILMIŞTI"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macron’un verdiği yanıt ardından mektuplaşmaya dair açıklama yapmış ve şunları söylemişti:

"Cumhurbaşkanımız, yeni yıl dileklerini iletmek ve Fransa'yı hedef alan terör saldırılarının ardından taziyelerini sunmak için Sayın Macron'a bir mektup yazdı. Bu mektuba bu hafta yanıt aldık. İlişkileri geliştirmek isteğini, Türkiye'ye atfettikleri önemi ve önümüzdeki süreçte Cumhurbaşkanımızla görüşmeyi de arzu ettiğini vurgulayan, güzel, pozitif, hatta bazı kısımlarında Türkçe ifadelerin bulunduğu bir mektup aldık. Cumhurbaşkanımıza takdim ettik. Cumhurbaşkanımız da 'Memnuniyetle görüşürüz' yanıtını vermişti."