Alevler antik kenti işte böyle sardı!

Alevler antik kenti işte böyle sardı!

Küresel ısınmanın etkisiyle hava sıcaklıkları arttırmayı sürdürüyor. Isınmayla birlikte dünya genelinde orman ve kırsal alanlarda alevler yükselmeye başladı.

Ülkemizde olduğu gibi ABD, Rusya, İtalya ve Brezilya gibi ülkelerde yangınlar devam ediyor. Yunanistan'da da günlerdir süren yangınlar batı Mora Yarımadası'nda bulunan Olimpiyat oyunlarının doğduğu yer olan Olympia'yı tehdit etmeye başladı. Yunan makamları, bölgede bulunan köyleri boşaltırken devasa bir savaş verdiklerini kaydetti.

Yerküreyi etkisi altına alan orman yangınları, Amerika'dan Avrupa'ya Afrika'dan Asya'ya birçok kıtada etkili olurken bu yıl içinde çıkan yangınların sayısı, pek çok ülkede önceki yılların ortalamasını aştı. ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) "FIRMS" adını verdiği Yangın Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi Sistemi’nin uydu haritasına göre, yangınlar ülkemizde olduğu gibi dünyanın birçok yerine de yayılmış durumda.

 

yunanistandaki-yanginlar-olympia-antik-kenti-tehlike-altinda-1ze98msu.jpg

Yangının şiddetini artırdığı yerlerden biri de Yunanistan. Yunan makamları, ülkenin dört bir yanına yayılan orman yangınları nedeniyle batı Mora Yarımadası'ndaki antik Olimpiyat Oyunları bölgesinin yakınındaki köylerin boşaltılması emrini verdi. Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias bir toplantıda verdiği demeçte "Hala birçok cephede devasa bir savaş veriyoruz. Önümüzdeki günler daha zor olacak. Antik Olimpiyat Oyunlarının düzenlendiği batı Mora bölgesindeki arkeolojik alanın yakınında bir düzine köy boşaltıldı ve yaklaşık 160 itfaiyeci, su bombalama uçaklarıyla antik hazineleri kurtarmak için savaştı'' şeklinde konuştu.


Olimpiyat oyunlarının doğduğu yer olan Olympia'yı tehdit eden alevlerle yoğun mücadele içinde olduğunu söyleyen yerel belediye başkanı Panagiotis Antonakopoulos da televizyon kanalı Open TV'ye verdiği demeçte, "Bu kutsal yeri kurtarmak için elimizden geleni yapıyoruz. İnsan hayatından sonra önceliğimiz tarihimizi kurtarmaktır. Bunun için savaş veriyoruz'' şeklinde konuştu.