Almanya'dan flaş iddia.. 'Ekonomik baskımız' işe yaradı

Almanya'dan flaş iddia.. 'Ekonomik baskımız' işe yaradı

Almanya'yla Türkiye arasındaki gerilim artarken, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, vatandaşlarının tutuklanmasına 'tepki vermek zorunda olduklarını' söyledi. Gabriel, 'Ekonomik yardımlarımızı azalttık ve Türkiye’ye yatırımlar konusunda risklere işaret ettik. Ankara’nın buna da hızlı bir biçimde tepki gösterdi'

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’ye yaptıkları ekonomik baskının etkisini gösterdiğini savundu. Gabriel, Nordwest Zeitung’a verdiği demeçte “Alman hükümetinin Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın provakasyonlarına uzun süre temkinli davrandığını” söyledi.

‘TEPKİ VERMEK ZORUNDAYDIK’

Ancak Türkiye’de Almanların haksız gerekçelerle tutuklanması ve Ankara’nın, teröre destek verdiği iddiasıyla 680 Alman şirketinin adının yer aldığı bir liste hazırlamasına tepki vermek zorunda olduklarını belirten Gabriel, “Ekonomik yardımlarımızı azalttık ve Türkiye’ye yatırımlar konusunda risklere işaret ettik” dedi. Ankara’nın buna da hızlı bir biçimde tepki gösterdiğini söyleyen Gabriel, “Ekonomik baskı etkisini gösterdi” dedi.

NE OLMUŞTU?

Gabriel, Alman insan hakları savunucusu Peter Steudtner’in Türkiye’de tutuklanmasının ardından Türkiye politikasını değiştirdiklerini açıklamış ve Almanya Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye karşı seyahat uyarısını sertleştirmişti. Gabriel Türkiye’de iş yapan Alman şirketleri ve yatırımcılarını da dikkatli olmaları yönünde uyarmıştı.

Türkiye’nin bir süre önce aralarında Daimler ve BASF gibi Alman şirketlerinin de bulunduğu 680 Alman şirketinin adının yer aldığı bir liste oluşturduğu ve listedekilerin teröre destek ile suçlandığı iddia edilmişti. Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Temmuz ayında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Berlin’e gönderdiği ve Alman şirketlerini de içerdiği belirtilen “terör” listesiyle ilgili bir “iletişim hatası”nın yaşandığını söylemişti. Kaynak: Deutsche Welle Türkçe