Almanya hükümetinde Erdoğan çatlağı

Almanya hükümetinde Erdoğan çatlağı

Almanya hükümetinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Alman mizahçı Jan Böhmermann'ın yargılanmasını istemesi sebebiyle çatlak oluştuğu bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Alman mizahçı ve sunucu Jan Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunması, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in hükümetini ciddi biçimde sarsmaya başladı.
Almanya’nın önde gelen haber dergisi Der Spiegel, ülkenin en çok izlenen haber sitesinde hükümetin Böhmermann’ın yargılanmasıyla ilgili ortak bir duruş sergileyemediğini, SPD ile Hıristiyan Demokratlar arasındaki koalisyonda yeni bir çatlağa neden olduğunu bildirdi.
Federal hükümetin, Erdoğan’ın suç duyurusu hakkında Ceza Yasası’nın 103’üncü maddesi uyarınca izin vermekte gecikmesi, hükümete yakın kaynaklara göre, Merkel ile SPD’li Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier arasındaki görüş ayrılığını iyice ortaya çıkarmış oldu.
Bu arada eski İsviçre Cumhurbaşkanı Micheline Calmy-Rey’in kendisine hakaret eden bir Alman yurttaşı hakkında Alman Ceza Yasası’nın 103’üncü maddesi uyarınca dava açılması için yaptığı başvuruya geçmişte olumlu yanıt verildiği anlaşıldı.
Der Spigel'in haberinde, Merkel’in perşembeyi cumaya bağlayan gece geç saatlere kadar hükümet ortakları Bavyera’daki Hıristiyan Demokratların temsilcisi CSU Başkanı Horst Seehofer ve SPD Başkanı Sigmar Gabriel ile görüştüğü, Seehofer’in olumlu yaklaşımına rağmen Gabriel’in dava izni verilmesi konusunda ikna edilemediği ileri sürüldü. Konuyla ilgili bugün yeni gelişmeler bekleniyor.