Almanya, koronavirüs için Türkiye'yi suçladı

Almanya, koronavirüs için Türkiye'yi suçladı

Almanya, Türkiye’den gelen koronavirüs testi pozitif çıkanlar yüzünden ülkesindeki rakamların arttığını iddia etti. Alman medyası, Merkel hükümetini "turizm sezonunda 4 ili riskli bölge ilan etmemek ve halkın sağlığını tehlikeye atmakla" suçladı.

Türkiye’nin semptom göstermeyen corona virüsü vakalarını düne kadar açıklamaması ve turizm sezonu boyunca sayıların düşük çıkması, Almanya'da büyük bir tartışma ortaya çıkardı. Alman basını “Corona virüsünde Türk aldatmacası”, “Sahte rakamlardan sonra kapanma geldi” başlıkları atmaya başladı.

Almanya’nın en popüler online haber kaynağı Heisse.de isimli haber portalı, Almanya'nın turizm sezonu bittikten sonra Türkiye'yi risk bölgesi ilan etmesini eleştirdi. Gegenblende isimli sendika gazetesine yazan gazeteci Frank Nordhausen ise, Almanya'daki corona virüsü vakalarının artmasından Türkiye'yi sorumlu tuttuklarını belirtti.

İzmir, Antalya, Muğla ve Aydın'ın “risk bölgesinden çıkarılması”nın hata olduğunu belirten Nordhausen, bunun sonucunda Almanya'daki corona virüsü vakalarının arttığını iddia etti.

Nordhausen, “Almanya'daki corona virüsü sayıları, eğer Alman hükümeti Türkiye'deki bu dört ili daha erken risk bölgesi ilan etmiş olsa, daha az olacaktı. Almanya, Türkiye'nin manipüle ettiği sayılara güvendi. Uzmanların uyarılarına rağmen buna güvenmek istedi” dedi.

Türkiye'nin, turizm sezonu öncesi ve sezon boyunca sayıları manipüle ettiğini öne süren Nordhausen, bu konuda Türk Tabipler Birliği, muhalefet ve çeşitli kaynaklardan gelen rakamlarla, Sağlık Bakanı Koca'nın rakamları arasında neredeyse 10 katı fark olduğunu yazdı.  Almanya'daki koronavirüs vakalarının arttığını da belirten Nordhausen, en son Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'yi uyardığını belirtti.


Bu konuda muhalefet de Alman hükümetine yüklenmeye başladı. Yazıda, testi pozitif olduğu halde “hastaneye kaldırılmadığı için” koronavirüs bulaşmış sayılmayan kişilerin, virüs yayıcı olabileceğini, Türkiye'de bunun gizlenmesiyle daha büyük artışların yaşanmasının muhtemel olacağına vurgu yapıldı.

100 CORONALIDAN 50'Sİ TÜRK ÇIKIYOR

Almanya'da yapılan çeşitli araştırmalar, başta Türkler ve Balkan ülkelerinden gelenler olmak üzere göçmen kökenlilerde corona virüsü vakalarının, Almanlar'ın kat kat üstünde olduğunu ortaya koymuştu. Frankfurt'taki bir test merkezinde yapılan testlerde, her 100 corona pozitiften 50'si Türk, 40'ı Balkan ve Arap, geri kalanlar ise Alman’dı.