Almanya’da ‘döner’ yasaklandı

Almanya’da ‘döner’ yasaklandı

Almanya'nın doğusunda yer alan Weimar şehrinde bazı lokantaların tabela ve menülerinde 'döner' ya da 'dönerci' kelimelerini kullanmasını yasaklandı.

Meinbauch.net sitesine göre her saniyede 7 Almanın döner yediği Almanya’da Thüringen Gıda Denetim Dairesi bazı lokantaların sattıkları gıdaya ‘döner’ veya ‘Döner Kebap’ adını vermelerini, kendilerini ‘dönerci’ olarak ifade etmelerini yasakladı.

Bunun nedeni ise, 'döner' adı altında satılan etlerin gerekli şartlara sahip olmamasını gösterildi.

Alman Gıda Denetim Dairesi’ne göre, bir yiyeceğin ‘döner’ adını alabilmesi için, şu içeriğe sahip olması gerekiyor: 1) Tuz ve baharat, 2) Yumurta, 3) Yağ, 4) Soğan, 5) Süt ve yoğurt. Elbette, en az % 60 oranında da et içermesi gerekiyor!

1997 yılında hazırlanan “Et ve Et Ürünleri Yönergesi”ne bu şekilde giren döner içeriğine sahip olmadıkları kanıtlanan yiyeceklerin bu isim altında satışlarının yapılması tağşiş ve sahtecilik kabul ediliyor.

65 bin nüfuslu şehirde bazı kebapçılar binlerce Euro kayıp yaşadıklarını iddia etse de, yetkililer alınan kararı uygulamakta kararlı görünüyor.

Sattıkları yiyeceğe döner yerine “Drehspiess mit Fladenbrot”, yani ‘pideli dönen şiş (kebap)’ demek zorunda kalan lokantaların kurallara uygun döner kebap yapmaya, maliyetleri ve kârlılığı nedeniyle pek niyetli olmadıkları görülüyor.

Bazı istatistik verilerine göre, Almanya'da her gün yaklaşık 600 ton döner satılıyor. Ülkedeki döner kebap sektörünün yıllık 3,5 milyar Euro civarında olduğu iddia ediliyor.