Almanya'dan peşmergeye kapsamlı eğitim

Almanya'dan peşmergeye kapsamlı eğitim

Alman ordusunun Irak'taki Kürt gruplarına verdiği silahlı eğitimin kapsamı genişletiliyor

IŞİD'in Irak'taki kalesi Musul'u kurtarma harekatı yaklaşırken Alman silahlı kuvvetlerinin Kuzey Irak'taki eğitim programı genişletiliyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre cephe yakınındaki bölgelerde bulunan peşmerge ve diğer silahlı gruplara da Alman askerleri tarafından eğitim verilecek.

Musul'a 80 km. mesafedeki Erbil'de temaslarda bulunan Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen amaçlarının zaman kazanmak olduğunu ve ‘IŞİD'i Musul'dan sürebilmesi için peşmergeye mümkün olan en iyi eğitimi vereceklerini' söyledi.

Bakan, Alman askerlerinin can güvenliğinin mutlak öncelik taşıdığını belirtti. Ursula von der Leyen Erbil'de üslendirilen 140 Alman askeriyle de bir araya geldi.

Hükümet kuvvetleri ile Kürt grupları IŞİD'i ülkenin geniş kesimlerinden püskürttükten sonra Musul harekâtının hazırlıklarına başlanmıştı. 2014 yılında işgal edilen Musul terör milisinin Irak'taki en önemli kalesi sayılıyor.

Harekatın en geç 2017 başlarında başlaması bekleniyor. Uzmanlar tarafından, Musul'u kurtarma operasyonunun aylarca sürebileceği ve bir milyon dolayında Iraklının savaş bölgesinden kaçmak zorunda kalabileceği belirtiliyor.

Alman ordusu 2015 yılının ocak ayından beri Kuzey Irak'taki peşmerge kuvvetleriyle dini azınlıklara silahlı eğitim veriyor.

Kamplarda yapılan eğitimin cepheye yakın olmasına ancak muhtemel topçu ateşinin menzili dışında kalmasına önem veriliyor.

Irak'taki askeri eğitmen sayısının arttırılması ve meclisin verdiği yetkinin genişletilmesi öngörülmüyor.