Amerika Birleşik Devletleri Çin ekonomisini yanlış anlıyor

Amerika Birleşik Devletleri Çin ekonomisini yanlış anlıyor

Geçen iki sene süresince, Washington tek taraflı olarak Çin'e karşı gümrük tarifeleri uyguladı. Kimi suçlamalar üzerinden Çin'e baskı kurarak tesir altına almaya çalıştı

ABD Dünya Ticaret Örgütü Büyükelçisi Dennis Shea, 2018 yılında Çin ekonomi modelinin "yıkıcı" etkilere sahip olduğunu söyledi. Diğer Washington seçkinleri Çin'i "kamucu yaklaşımlar" için suçluyor. Bazıları ise Çin hükümetinin tüm ehemmiyetli ekonomik varlıklarını kamu mülkiyeti aracılığıyla kontrol ettiğini öne sürüyor.

Suçlamalar somut kanıtlara değil, yorumlara veyahut yalanlara dayanmaktadır. Çin ekonomi sistemi bu tür yanlış açıklar ile hırpalamak isteniyor.

ÖZEL SEKTÖR ÇİN EKONOMİSİNİN YÜZDE 60'INI OLUŞTURUYOR

Çin Halk Cumhuriyeti'nde özel mülkiyet Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 60 ile en büyük hissesini oluşturuyor. Kamu sektörü ise yüzde 34'lük bir hisseye sahip. Çin, toplam vergi gelirinin yüzde 50'si, yeni patentlerin yüzde 65'i, teknoloji yeniliğinin yüzde 75'i, yeni ürünlerin yüzde 80'i ve istihdam yaratmanın yüzde 90'nını özel sektörden sağlıyor.

Aslında, özel sektör hükümet tarafından daimi olarak desteklenmektedir. 2010'dan 2018'e kadar olan sekiz yıl boyunca, Kamu İktisadi Girişimi'lerin sınai varlık değeri yüzde 77,6 artarken, özel sektörün değeri yüzde 104,8 artmıştır. Guangdong, Zhejiang ve Jiangsu eyaletleri, sağlam özel sektör yatırımları ile Kuzeydoğu Çin'den çok daha hızlı ekonomik büyüme yaşadı.

Önde gelen Batı ekonomileri arasında, Fransa, toplamının yüzde 31'ini temsil eden ve Çin'den biraz daha düşük bir devlet ekonomisine sahip. Fransa'nın nükleer enerjisi, yüksek hızlı demiryolu ve elektrik endüstrilerindeki kilit kuruluşların tümü devlete aittir. Amerika Birleşik Devletleri Posta Servisi de devlete aittir. Başka bir deyişle sual sahiplik değil hukukun üstünlüğüdür. Başka bir söylemle, sahiplikleri ne olursa olsun, işletmeler yasalara eşit bir şekilde sıkı sıkıya bağlı olarak faaliyet göstermeli ve rekabet etmelidir. Bu yüzden, eşit savunma alırlar.

ENDÜSTRİ SİYASETİNDE AYRIMCILIK YAPILMIYOR

Washington seçkinleri, Çin'in endüstri siyaseti ve işletmelere devlet desteği ile ilgili büyük bir tartışma yaratıyor. Tartışmanın konusu, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere bir hayli ülkede yaygın bir uygulamadır. Bu siyasetler teknoloji inovasyonunu, devlet alımlarını, vergi kredilerini, tarife indirimlerini, getiri sübvansiyonlarını ve diğer gelişmeleri destekleyen yeniliklerden oluyor.

Ağustos 2011'de Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barak Obama, toplam 4,6 milyar dolara varan vergi indirimleriyle, Amerika Birleşik Devletleri İmalat İlerleme Yasası'na imzalamıştı. Ayrı olarak araştırma ve geliştirme müesseseleri için vergi kredileri, Ar-Ge'de federal hükümet harcamalarındaki artışlar, ihracat kredisi destekleri ve ara mallar üzerindeki dışalım gümrük tarifesi kesintileri sağlandı.

Haziran ayında ise, Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Bürosu Amerika Birleşik Devletleri'de Yapay Zekâ Araştırma ve Geliştirme Stratejik Tasarınını izah ederek federal ajanslar aracılığıyla özel iletmelere program dahilinde destek sağlayacağını belirtti.

Tüm bu çabalar Amerika Birleşik Devletleri'de teşvik isimi altında öne çıkarılırken neden Çin için değişik açıklanıyor?