‘Amerika İran ordusundan değil İran halkından korkuyor’

‘Amerika İran ordusundan değil İran halkından korkuyor’

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'ın silahından değil halkından korktuğunu söyledi

Zarif, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Siyasetler Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur'un "Tahran'ın füze programına ait" sual önergesi üzerine Meclis'te yaptığı konuşmada, İran ile Amerika Birleşik Devletleri'nin askeri kapasitesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Emin kaynaklardan aldığı bilgiye göre Amerika Birleşik Devletleri idaresinin Kum'daki Fordo Nükleer Tesisleri'ni yok etme kararı aldığını ancak İran halkı arasındaki dayanışmayı artırabileceği "kaygısı" üzerine daha sonra bundan vazgeçtiğini ifade eden Zarif, İran öncüsü Ali Hamaney'in "Şehit Süleymani devrim için Komutan Süleymani'den daha tesirlidir." sözlerini anımsattı.

Daha önceki Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry ile arasında geçen bir konuşmayı aktaran Zarif, şunları kaydetti:

"Kerry bana 'Fordo'yu neden kurdunuz istersek kolayca yok ederiz?' diye konuştu. Ben de ona 'Sonrasında ne olacak?' dedim. Kerry bana Fordo Nükleer Tesislerini, yok edilmesi halinde doğacak muhtemel neticelerden duydukları kaygı hasebiyle yok etmediklerini söyledi."

Amerika Birleşik Devletleri'nin askeri savunmaya senede 2 trilyon dolar, İran'ın ise 16 milyar dolar harcadığına işaret eden Zarif, "Ülkemizi, Amerika Birleşik Devletleri'nin silah kapasitesi karşısında o kadar da kuvvetli olmayan askeri silahlar savunmayacaktır. Bizi savunacak olan halkın kültürü ve fedakarlığıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nin zayıflığına sebep olan şey askeri kapasitemiz değil birliğimiz olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri halkımızdan korkuyor, silahımızdan değil. Savunma kapasitemiz dünya için bilinen bir şeydir." görüşlerini paylaştı.

Washington'un 40 senedir İran'daki rejimi yıkmanın peşinde olduğunu müdafaa eden Zarif, şu ifadeleri kullandı:

"İran'daki İslam Cumhuriyeti'nin devrilmesi düşüncesi Amerika Birleşik Devletleri'nin bir gerçeği ve biz de buna göre hareket ediyoruz. Askeri mantıkla dünyaya karşı koymanın ne manası var? Süleymani'nin öldürülmesinin hemen peşinden dünyaya gücümüzü gösteren şey alanlara inen halkımızdı. Caddeleri dolduran halk, bizim gücümüzün bir göstergesiydi."

Nükleer anlaşmaya da değinen Zarif, bu konuda Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin değil İran'ın kazandığını ileri sürdü.

Zarif, "AB, Amerika Birleşik Devletleri karşısında politikanını bir kenara bırakmak zorunda kaldı. Amerika Birleşik Devletleri idaresi AB'nin nükleer anlaşmadan çıkması için sanki kendini paralıyor. Amerika Birleşik Devletleri, AB'nin nükleer anlaşmadan çıkması için gümrük tarifelerini yüzde 25 artırmakla tehdit ediyor." ifadelerini kullandı.