'Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) girmeyeceğiz'

'Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) girmeyeceğiz'

Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev dün Özbekistan’ın AEB’e girişi hakkındaki sorulara net yanıtlar verdi. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev , Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) girmeyeceklerini açıkladı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Üyelik süreci hakkındaki fikrimi belirtmeme izin verin. Birçok yurttaşımız yabancı ülkelerde çalışıyor. Kazakistan ve Rusya gibi. Bunlara farklı bir şekilde bakamayız. Bir şeyi bilmek gerek. Kimse size bağımsızlığınızı vermez. Bağımsızlık halk tarafından güvenilerek seçilen cumhurbaşkanının elindedir. Biz bu birliğin üyesi olmayacağız.”

Mirziyoyev meyve ve sebze ihracatını 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “İşlenmiş ürünleri nereye gönderiyoruz. Avrupa’nın pahalı olduğu doğru ancak standartlar karşılanmalıdır” dedi.

“MİLLİ ÇIKARLARIMIZA GÖRE HAREKET ETTİK”

Mirziyoyev AEB’deki pozisyonlarının gözlemci olduğunu ancak üye olmadıklarını vurgulayarak, “Gözlemci olarak artıları ve eksileri göreceğiz. Vladimir Putin ile St. Petersburg’da birçok konu üzerinde anlaştık. Emin olun biz milli çıkarlarımıza göre hareket ettik” dedi.

AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ NEDİR?

Avrasya Ekonomi Topluluğu'nun kurulma süreci 6 Ocak 1995'te Rusya ile Beyaz Rusya arasında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması ile başlamıştır.

Bunun ardından, 2000 yılında Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan, Avrasya Ekonomik Topluluğu'nu kurdu.

2010 yılındaysa, Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında gümrük birliği kuruldu ve bu üç ülke, yoğun ekonomik entegrasyona yöneldi. Gümrük Birliği'ni oluşturan bu üç ülkenin liderleri Mayıs 2014'te, Avrasya Ekonomik Birliği'nin kuruluşuna ilişkin anlaşmayı imzaladı. Belarus'un başkenti Minsk'te 10 Ekim 2014'te düzenlenen zirvesinde Ermenistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne üye olmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

Avrasya Ekonomik Birliği'nin kuruluşuna ilişkin anlaşma ise 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Avrasya Ekonomik Birliği'nin, Avrasya coğrafyasındaki ülkelerin pek çoğunu kapsayacak şekilde, Avrupa Birliği'ne benzer uluslar üstü bir birlik olması hedefleniyor. Birlik üyeleri arasında mal, hizmet, sermaye ve işgücü dolaşımının serbest hale gelmesi planlanıyor.

Rusya’nın lokomotifi olduğu bu ekonomik birliğin amacı Avrasya bölgesindeki ülkeler arasında öncelikli olarak ekonomik, ardından siyasal ve toplumsal öğeleri de içeren bir değerler topluluğu oluşturmaktır.

Bu oluşum tıpkı AB modeli gibi ortak pazar ve para kavramlarına da sahip olacaktır. Böylece bölge devletleri ekonomik problemlerini çözerek kalkınabilecekler, teknolojilerini geliştirebilecekler, kendilerine yönelik olan tehditleri bu platformda ortadan kaldıracaklar ve neticede uluslararası toplumun dikkatini Orta Asya’ya çekeceklerdir. Örgütün temel görevleri ülkeler arası iktisadi işbirliğinin artırılması ve etkinleştirilmesi amacı doğrultusundadır. Söz konusu örgüt dışa açık örgüttür ve isteyen herhangi bir ülke örgüte girebilir.

SAYILARLA AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ (AEB):

Petrol üretimi (599 milyon ton/yıl) olup doğal gaz üretiminde (695 milyar m3/yıl) dünyada 1. sıradadır.

Kömür üretiminde (461 milyon ton/yıl) dünyada 4. sırada;

Elektrik enerjisi üretiminde (1,1 trilyon kW/saat) dünyada 3. sırada;

Demir döküm üretiminde (82,3 milyon ton/yıl) dünyada 4. sırada;

Makine üretimi alanında ise dünyada 4. sıradadır.

AEB Milli Geliri 2013 yılında - 2,41 Trilyon ABD Dolarıdır. Bu da Dünya Milli Gelirinin yüzde 4’üne, BDT Milli Gelirinin yüzde 80’inden fazlasına denk geliyor. Dünyadaki toplam hammadde ihracatının yüzde 11’i Birlik tarafından yapılıyor.

Sanayi Üretimi Hacmi - 1,5 Trilyon ABD doları olarak gerçekleşti.

AEB Dış Ticaret Hacmi - 932,9 Milyar ABD dolarıdır.

YURT HABER