Avrasya’ya karşı ABD’nin yeni kozu: Yunanistan

Avrasya’ya karşı ABD’nin yeni kozu: Yunanistan

Bozulan Türkiye ilişkileri sonrasında ABD’nin, Avrasya’ya karşı kullanacağı ülke Yunanistan olacak.

AB ile yüklü borçlar yüzünden düzelemeyen ilişkilerini de bu yolla ötelemeyi planlayan Yunanistan, ABD ile Türkiye ilişkilerinin bozulmasını kendi hesabına kazanca çevirmekten son derece memnun görünüyor.

Yeni Yunan hükümetinin Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis’e göre, Dedeağaç ile Bulgaristan’ın Burgaz limanını birleştirmek projesi “hükümetin acil önceliği”.

Yunan ‘Grtimes’ haber sitesinin konuyla ilişkili bir haberinde Karamanlis’in, Dedeağaç limanı ile Burgaz limanının demiryolu ile birleştirilmesinin Yeni Demokrasi hükümetinin önceliklerinden biri olduğunu söylediği aktarılıyor.

Bilindiği gibi, ABD Atina Büyükelçisi de, bu hattın stratejik önemine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. ABD iki limanı birleştirerek, Karadeniz’e ulaşmayı planlıyor. Türkiye’nin Karadeniz kıyısında ABD’nin yer alma projeleri her defasında sonuçsuz kalmıştı.

Karamanlis, Selanik, Kavala ve Dedeağaç limanlarının önemine değinirken, Dedeağaç’ın Egnatia otoyolu sayesinde büyük önem kazandığını, Limanın da değerlendirilmesiyle bölgenin bir kalkınma hamlesi içine gireceğini ileri sürdüğü belirtiliyor.

Yunan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı, ABD’nin Avrasya’yı kuşatma planlarında görev alarak bölgenin bir kalkınma hamlesi içine gireceğini ve zenginleşeceğini ileri sürüyor.