Avrupa Birliği: Libya Suriye olmasın!

Avrupa Birliği: Libya Suriye olmasın!

Avrupa Birliği: “Libya'da Suriye senaryosunun tekrarlanmasına karşıyız”

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Siyasetleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'yi Suriye ile ilgili inisiyatifi Rusya ve Türkiye'ye teslim etmekle suçladı.

Borrell, Avrupa Meclisi'nda (AP) yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Biz Avrupalılar, askeri çözüme katılmak istemediğimiz için kendimizi bu çatışmaların askeri çözümünün olmadığı inancına mahkum ettik. Suriye'de askeri çözüm vardı, Türkler ve Ruslar tarafından hayata geçirildi ve bu Akdeniz'in doğusundaki güç balansını değiştirdi."

Borrell, Rusya ve Türkiye'nin bulunduğu benzer senaryonun Libya'da da gerçekleşebileceği tahmininde bulundu. Bunun tüm Avrupalıları kuvvetli bir şekilde endişelendirmesi gerektiğini belirten Borrell, "Çünkü eminim ki, İtalya kıyısı karşısında Libya kıyısında bir dizi Rusya ve Türkiye deniz üslerinin olmasından kimse mesut olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Türkiye'nin, Akdeniz'in orta ve doğusu üzerinden Avrupa'ya yasaya aykırı göçün temel yollarını kontrolleri altına alabileceklerini söyleyen Borrell, Libya'daki krizin Sahel bölgesi üzerinde istikrarsızlaştırıcı tesiri olduğunu, silah ve militanların da Libya'dan güneye doğru hareket ettiğini anlattı.