Avrupa'dan 'yeniden sayım' açıklaması

Avrupa'dan 'yeniden sayım' açıklaması

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Türkiye’de yerel seçimlerin ardından yeniden oy sayma işlemlerini gerçekleştiren görevlilerin özgür ve müdahale olmadan işlerini yapabilmelerini güvence altına alınmasını istedi.

Strasbourg’da 36. Genel Kurul oturumunu gerçekleştiren Kongre, Türkiye’deki yerel seçimlerle ilgili bir bildiri yayınladı.

Bildiride, "Yakın farkla biten sonuçlarda yeniden oy sayma işinin zorluğunu kabul ediyoruz. Bu çok az görülen ve normal olarak sadece bazı yerler için öngörülen bir oylama. Çok fazla yerde ve binlerce oyun yeniden sayılması bütün seçim sürecinin bütünlüğüyle ilgili soru işaretlerini ortaya çıkarır" denildi.

HÜKÜMETE UYARILAR

Euronews'in aktardığı habere göre, açıklamada, bu gelişmeler ışığında kongrenin olağanüstü bir adım atarak oyların yeniden sayılması devam ederken, seçim sonuçlarını izlemeye devam etme kararı aldığı bildirildi.

Türk halkının ve Avrupa Konseyi’nin ortaya çıkan bu sorunlar karşısında tam güveninin sağlanması için Türk yetkililere tavsiyede bulunan açıklamada, “Türk yetkililer, Yüksek Seçim Kurulu’nun çalışmalarını açık ve şeffaf bir şekilde yerine getirmesini sağlamalı. Biz onlardan uluslararası standartlara ve hukuk devleti ilkelerine uygun, yerinde olmayan siyasi müdahalelere kapılmadan özgür bir şekilde çalışmalarını sürdürmelerini bekliyoruz. Onların çalışmaları, hukuka uygun, açık şeffaf ve adil olmalı, görevliler müdahale olmadan özgürce çalışmalı” ifadesine yer verildi.

Avrupa Konseyi devletlerindeki millet iradesine atıfta bulunulan açıklamada seçmenlerin mantıklı ve adil bir ortamda siyasi ve demokratik seçimlerine ve kararlarına saygı gösterilmesinin çok önemli olduğu vurgulandı.

Açıklamanın sonunda, Türkiye’den seçimlerle ilgili sorumluluklarını yerine getirmesi istenirken, Türk halkının demokratik seçimine ve hukuk devletine uygun olarak ortaya çıkan sorunların çözülmesi temennisinde bulunuldu.