Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz'dan Erdoğan'a yanıt

Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz'dan Erdoğan'a yanıt

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren bir video klip nedeniyle geçen hafta Alman Büyükelçi’yi Dışişleri’ne çağırıp nota vermesinin yankıları sürüyor.

Almanya ile Türkiye arasındaki krize Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da karıştı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz (SPD) sert çıktı. “Bild am Sonntag” Gazetesi'ne konuşan Alman siyasetçi, “Bir başka ülke Cumhurbaşkanının, karikatürize edildi diye bizim Almanya'da demokratik hakları kısıtlamamızı istemesi kabul edilemez. Almanya'da demokrasi var. Nokta. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok açıkça söylemeliyiz” dedi.

Siyasetçilerin hicivle yaşamak zorunda olduğunu söyleyen Schulz şöyle konuştu:


“Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı uzun zamandır ve iyi tanıyorum. Açık sözlü biri. Ama aynı zamanda açık konuşulmasından anlıyor.”

Türkiye ile mülteci krizi konusunda işbirliğinin, Türkiye'deki temel hakların zedelenmesine karşı susmak anlamına gelmeyeceğini söyleyen Schulz, “Mülteci krizini çözmek ile uzun süreli AB üyelik müzakereleri ve vize kolaylığı ayrı ayrı şeyler” dedi.

ANLAŞMAYA İNANIYOR


Schulz, Türkiye ile AB arasındaki 'mülteci' anlaşmasının uygulanacağı konusunda ise iyimser olduğunu belirtti. Schulz, Türkiye'nin Yunanistan'dan mültecileri geri alması karşılığında Türkiye'den alınacak 70 bin Suriyeli mülteciyi paylaşmaya tüm AB üyelerinin onay verdiğine dikkat çekti ve “Sadece Almanya 40 bin mülteci almaya hazır. Fransa 30 bin, Portekiz 10 bin mülteci alacak” diye konuştu.