Avrupa Rusya'ya yaklaşıyor ABD’ye uzaklaşıyor

Avrupa Rusya'ya yaklaşıyor ABD’ye uzaklaşıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel 11 Ocak'ta Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Alman ve Rus yetkililer tarafından izah eden bilgilere göre, iki öncü gayet dostane bir müzakere gerçekleştirdi.

Putin Moskova'nın Berlin'e Libya mütareke mütalaalarına hane sahipliği yapması için verdiği desteği ifade etti. Hemen peşinden Berlin Doruğu 19 Ocak'ta başarıyla gerçekleştirildi.

Son günlerde Avrupa'da yaşanan tartışmalarda öne çıkan sual, Avrupa'nın en büyük meselesi ABD mi Rusya mı? Bu meselenin Merkel diplomasisi aracılığıyla verdi.

KUZEY AKIMI 2 İLE ARTAN GERGİNLİK

Son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği (AB) üzerinde güç kullanma çalışmaları başlatmış vaziyette. AB'nin Rusya'ya yaklaşmaktan başka alternatifi yok. Almanya merkezli bir düşünce kuruluşu olan Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nden bir ekonomist, "Alman ekonomisi Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulanması ve bunun neticesinde Moskova'nın getirdiği karşı yaptırımlar hasebiyle 727 milyon dolarlık ihracat kaybetti." demişti. Amerika Birleşik Devletleri'nin, Avrupa müttefiki üzerindeki tesirini dikkate almadan Kuzey Akım 2 boru hattına yaptırımlar uygulamak istemesi Almanya'yı daha büyük hayal kırıklığına uğrattı.

MERKEL DİPLOMATİK KARTLARINI OYNAYACAK

Diplomasi ve güvenlik konusunda olarak Amerika Birleşik Devletleri, Orta Doğu'yu maksatlı ve keyfi olarak Avrupa'nın jeopolitik güvenliğini tehdit eden büyük ölçekli bir çatışmanın eşiğine itiyor. Son iki senedir Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri'nin fikrini değiştirmesini ve Avrupalı bağlaşıklarının çıkarlarını dikkate almasını bekliyordu. Yeniden de Avrupa'da kuvvetli düşünen bir öncü olan Merkel, Avrupa'nın sadece çıkarları savunmak veya sürdürmek mevzubahis olduğunda beraber hareket etmesi gerektiğini fark etti. Bu yüzden istişare için Washington yerine Moskova'ya uçmayı seçti.

Diplomatik kart oynamak, Merkel'in Almanya'nın uluslararası ilişkilerdeki tesirli rolünü geliştirmesine ve karşı karşıya kaldığı baskıyı azaltmasına yardımcı olacak.

Moskova'daki Merkel-Putin doruğu, AB'nin Rusya'ya yönelik siyasetinin değiştiğini ve Brüksel'in Moskova'ya karşı yaptırımları hafifletebileceğini gösterebilir. Washington tarafından artan baskılar altında, Brüksel ve Moskova arasındaki bağlar daha hızlı gelişecek.

Kaynak: Global Times