Avustralya göçmenleri tedavi etmek için ıssız adaya gönderiyor

Avustralya göçmenleri tedavi etmek için ıssız adaya gönderiyor

Avustralya, Pasifik ülkelerinde Avustralya tarafından desteklenen mülteci kamplarından tedavi olmak maksadıyla ayrılmalarına izin verilen kişileri ülkeye 5170 km uzaklıkta yer alan Noel Adası'na gönderecek.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Avustralya ana karasından yaklaşık 5170 km uzaklıkta yer alan Noel Adası'nı ziyaret etti. Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya Avustralya'dan daha yakında bulunan adada incelemelerde bulunan Morrison, hükümetin göçmen politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Nauru ve Papua Yeni Gine'de, Avustralya hükümeti tarafından finansal olarak desteklenen mülteci kamplarından sağlık tedavisi sebebiyle ayrılmalarına izin verilen kişileri Avustralya'nın uzak bir noktasında yer alan Noel Adası'na gönderileceğini duyurdu.

Hürriyet'in haberine göre, Başbakan Morrison, "Burada dikkat çekmek istediğin nokta zarar verme kastıyla açılan davalar, Avustralya'ya sistem boşluklarını kullanarak gelmeye çalışanlar artık iki defa düşünmek zorunda kalacak" dedi.

Avustralya 2013 yılından bu yana Nauru ve Papua Yeni Gine'de yaklaşık bin kadar göçmeni ağırlayan mülteci kamplarına ev sahipliği yapması için bu iki ülkeye ödeme yapıyor. Afrikalı, Orta Doğulu ve Asyalı göçmenleri taşıyan botlar hemen hemen her gün Endonezya'daki limanlardan kalkıyor. Fakat Avustralya hükümeti deniz yolu ile ülkeye giriş yapmaya çalışan kaçak göçmenlere oturum izni verilmemesi kararı aldığı günden bu yana bu rakam neredeyse sıfıra indi.

Yine de Avustralya'ya bir şekilde ulaşan fakat hasta olduğunu beyan eden kişiler hükümetin bu politikası ile savaşmak zorundaydı. Bu sebeple mülteciler Avustralya hükümetine dava açıyor ve ancak bu şekilde Avustralya'da tedavi olacak hakkı elde ediyordu.

Avustralya'da hükümetin aldığı kararla geçtiğimiz aralık ayında Noel Adası bir tedavi merkezi olarak açılmış ve burada görev yapan doktorlar hangi mültecilerin tedavi için Avustralya'ya gelmesi gerektiği şeklinde uygulama başlatılmıştı.

Kaynak: Hürriyet