Avustralyalı Türk iş insanları Anzak çocuklarına 'Atatürk' bursu verdi

Avustralyalı Türk iş insanları Anzak çocuklarına 'Atatürk' bursu verdi

Avustralyalı Türk iş insanları, Gaziler Federasyonu ile ortak yürüttükleri çalışmayla Mustafa Kemal Atatürk Bursu dahilinde Anzak askerlerinin çocuklarına eğitim bursu vereceklerini açıkladı.

Avustralyalı Türk iş insanları, Gaziler Federasyonu ile ortak yürüttükleri çalışmayla Mustafa Kemal Atatürk Bursu adı altında Anzak askerlerinin çocuklarına eğitim bursu vereceklerini duyurdu.

Atatürk Bursu'na ilişkin anlaşma Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde Avustralya Savaş Müzesi’nde üst düzey siyasi ve bürokratların katıldığı bir törenle imzalandı. Tanıtıma Avustralya Genel Valisi David Hurley, Başbakan Scott Morrison’u temsilen gazi işlerinden sorumlu bakan Daren Chester ve 10 federal milletvekili katıldı.

Günün ilk etkinliğinde başkent Kanberra’da bulunan Atatürk Anıtı önünde yapılan bir törenle Çanakkale Zafer’i kutlandı ve şehitler anıldı. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Korhan Karakoç’un himayesinde düzenlenen törende, Avustralyalı katılmcılar Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Bursun kurucularından iş insanı Ömer İncekara, “Atatürk’ün Anzak annelerine yazdığı mektup Avustralya’da hayatın hemen her köşesinde karşımıza çıkıyor. Biz Atatürk’ün manevi mirasına, kendisine çok değer verilen bu ülkede sahip çıkmak ve Atatürk’ün yeni nesillerce de daha iyi anlaşılması için bu yola girdik" dedi.

Törende konuşan iş insanı Ozan Girgin de “Bu ülke buraya göçmen işçi olarak gelen ailelerimize kucak açtı, sahip çıktı. Bunun sayesinde bizler iyi birer eğitim aldık. Bugün bulunduğumuz yerlere geldik, şimdi sıra bizde. Avustralya’ya borcumuzu ülkenin huzuru için canını vermiş cesur evlatlarının çocuklarına eğitimleri süresince finansal destek vererek ödemek, bir yandan da Atatürk’ün adının yeni nesillerce de öğrenilmesini istiyoruz“ ifadelerini kullandı.  

Gelibolu Burs Fonu Yönetim Kurulu Başkanı emekli Avusturalya Kara Kuvvetleri Komutanı Michael Smith de “Gelibolu her iki ülke için de çok anlam taşıyan bir dönüm noktası. Tıpkı Atatürk'ün Aanzak anneleri için hissettiği duygular gibi, sizin çocuklarınız da artık bizim topraklarımızda ve bizim ailemizin bir parçası. Kendisinin manevi hatıratı bundan daha güzel ve sembolik bir biçimde yaşatılamazdı" diye konuştu.

Atatürk Bursu'nun kurucusu Ömer İncekara, ikinci bir burs ile de Avustralya’da yetişen Türkiye Cumhuriyeti kökenli gençlere üniversitedeki ilk senelerinde maddi yardımda bulunacaklarını söyledi.