Azerbaycan eski Başbakanı Suret Huseynov kimdir?

Azerbaycan eski Başbakanı Suret Huseynov kimdir?

2 aydır Türkiye'de tedavi gören Azerbaycan eski başbakanı Suret Huseynov İstanbul havalimanında kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yumdu... Suret Huseynov kimdir?

Azerbaycan siyasetine damga vuran isim İstanbul'da hayatını kaybetti...

SURET HUSEYNOV KİMDİR?

Azerbaycan'da Alay komutanı olan Suret Huseynov 1. Karabağ savaşında emrindeki birliklerle Dağlık Karabağ'ın %52'sini Ermenilerden geri almıştır. Hüseynov, Aldığı bu zaferler dolayısı ile  1992'den 1994'e dek Azerbaycan'da "Halk Kahramanı" unvanını almıştır. Ancak 1993'ün Ocak ayında sert kış koşullarında başlattığı hücumda yenilgi almış ve birliklerini Ağdere'den çekmek zorunda kalmıştır. Bu yenilgi sonrası görevden alınması ve Kelbecer'in işgal edilmesinden sonra demokratik seçimle başa gelen Azerbaycan'ın 2.cumhurbaşkanı olan Ebulfez Elçibey'e karşı 1993 yılında Gence'de isyan başlatmıştır. Birliklerini Gence'den Bakü'nün önüne kadar götürür. Bu durum sürmekte olan savaşın gidişatını iyice değiştirir. İç savaş çıkmasından endişe eden Elçibey, görevinden ayrılıp Nahçıvan'a doğduğu köye gider. Cumhurbaşkanı koltuğuna Elçibey'in Nahçıvan'dan Bakü'ye çağırdığı Haydar Aliyev gelmiş ve Bakü önlerine kadar gelen Suret Hüseynov'la arasında kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşmeler sonunda Suret Hüseynov'u başbakan atamıştır. 1995 senesinde vatana ihanetten yargılanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 17 Mart 2004 tarihinde affedilmiştir.


Hastane yatkilileri tarafından yapılan açıklamada, "Azerbaycan eski başbakanlarından Sayın Suret Huseynov, bugün sabah saatlerinde İstanbul Havalimanı'nda geçirdiği ani bilinç kaybı ve kalp durması nedeniyle 112 Acil Servis ambulansı ile entübe edilip kalp akciğer canlandırma manevrası eşliğinde İstanbul Arnavutköy Devlet Hastanesi'ne getirilmiş, burada canlandırma manevrası eşliğinde gerekli tedaviler uygulanmış ve üçüncü basamak yoğun bakıma sahip olan Medipol Mega Üniversite Hastanemize sevki yapılmış ve kalp akciğer canlandırma müdahalesi altında hastanemiz acil servisine getirilmiştir. Yapılan ilk muayenesinde bilincinin kapalı, doğal solunum ve kalp atımının olmadığı saptanmıştır. Bu koşulda canlandırma müdahalesine devam edilmiş ve gerekli medikal tedaviler yapılmıştır. Ancak yapılan bütün çabalara rağmen döndürülememiştir" denildi.