'Bağımsızlık referandumuna Kürtlerin kontrolündeki tüm bölgeler katılacak'

'Bağımsızlık referandumuna Kürtlerin kontrolündeki tüm bölgeler katılacak'

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Sözcüsü Mahmud Muhammed, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapacağı bağımsızlık referandumuna sadece resmi olarak kayıtlı bölgelerin değil, yönetimin kontrolündeki tüm bölgelerin katılacağını açıkladı.

Referandum konusunda açıklamalarda bulunan Muhammed, “Referanduma Duhok, Erbil, Süleymaniye ve Halepçe bölgeleri, ayrıca Sincar dâhil Kerkük ve Ninova bölgelerinin Peşmerge gücünün kontrolündeki kısımları katılacak” ifadelerini kullandı.

Irak’ın 2005 anayasasına göre Kürtler ile Bağdat arasındaki tartışmalı bölgelerle ilgili durumun referandum ile belirlenmesi gerektiğini hatırlatan Muhammed, ancak Bağdat’ın böyle bir referandumun gerçekleşmesi için herhangi bir şey yapmadığını kaydetti.

'IRAK ORDUSU, IŞİD ORTAYA ÇIKTIĞI ZAMAN BU BÖLGELERİ KORUMADI'

Muhammed, “IŞİD ortaya çıktığı zaman Irak yönetimi bu bölgeleri korumak için hiçbir şey yapmadı, ordu oralardan çekildi. Bu bölgelerin savunmasını ve IŞİD’ten kurtarılmasını Peşmerge üstlendi” hatırlatmasında bulundu.

KDP Sözcüsü, söz konusu bölgelerin IŞİD’ten kurtarılmasındaki başarının, bu bölgelerde Kürt halkının bulunmasına da bağlı olduğunu vurguladı.

Muhammed, Irak’ın diğer bölgelerinden gelen sığınmacıların referanduma katılamayacaklarını, ancak bölgede oturma izinleri bulunan Arap seçmenlerin oy kullanabileceklerini de sözlerine ekledi.