Başkent suya battı: Endonezya taşınıyor!

Başkent suya battı: Endonezya taşınıyor!

Endonezya, başkentini Cakarta’dan taşımaya karar verdi. Planlama Bakanı, “şehrin suya battığını” söyledi ancak yeni başkentin nereye kurulacağını açıklamadı.

Bakan Bambang Brodjonegoro, Cumhurbaşkanı Joko Widodo’nun başkenti taşıma kararı aldığını açıkladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre sebebi; 10 milyon kişinin yaşadığı başkent Cakarta’nın dünyanın en hızlı batan şehirlerinden biri olması.

Bakan yeni başkentin nerede olacağını açıklamasa da, devlet haber kanalı Borneo adasındaki Palangkaraya’nın en öncelikli seçenekler arasında olduğunu söylüyor.

Nisan ayındaki seçimleri yeniden kazanan Widodo, resmi sonuçlar henüz açıklanmasa da devlet başkanı olarak bu kararı aldığını bakanı aracılığıyla duyurmuş oldu.

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELDİ

Endonezya 1945’te Hollanda’dan bağımsızlığını kazandığından bu yana, başkentin değiştirilmesi gündemdeydi.

2016’da yapılan bir araştırmaya göre, dünyada trafiğin en kötü olduğu şehir Cakarta. Trafiğin bu durumu, ülke ekonomisini yılda yaklaşık 6,8 milyar dolar (40,460 milyar TL) zarara sokuyor.

Cakarta dışındaki belediyelere mali kaynak aktarımı ve siyasi güç verebilmek için, son iki yıldır hükümetin yetkiyi farklı bölgelere dağıtmaya çalıştığı bir program da yürürlükte.

Son olarak, Cakarta dünyada en hızlı suya batan şehirlerden biri. Uzmanlara göre 2050’de şehrin tamamı sular altında kalabilir.

Kuzey Cakarta son 10 yılda 2.5 metre battı, yılda 1 ile 15 cm arasında batmaya da devam ediyor.

Şehir, bataklık bir toprak üzerine kurulu, içinden 13 nehir geçiyor.

Cakarta’nın yarısı deniz seviyesinin altında. Bunun başlıca sebeplerinden biri, yeraltı suyunun içme suyu olarak kullanmak üzere çekilmesi.