Belçikalı Bakan yanlışlıkla aşı fiyatlarını yayımladı

Belçikalı Bakan yanlışlıkla aşı fiyatlarını yayımladı

Belçika'da bütçe ve tüketicinin korunmasından sorumlu Devlet Bakanı Eva De Bleeker, Avrupa Komisyonu'nun ilaç firmalarıyla anlaşmaya vardığı ve gizli kalması gereken Covid-19 aşı fiyatlarını, yanlışlıkla sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Fiyat listesini paylaşarak "çok şeffaf davrandığını" itiraf eden De Bleeker, söz konusu tweeti kaldırarak, "Bunu yaparak hiçbir şeyi tehlikeye atmadım. Bu aşılar gelecek, para hazır" dedi.

De Blekeer, muhalefete mensup bir milletvekilinin, hükümetin, koronavirüs aşılarının maliyetini nasıl karşılayacağına ilişkin soru ve eleştirileri üzerine, Twitter hesabından ayrıntılı bir tabloyu sundu.

al.jpg


Pfizer Benelüks sözcüsü Elisabeth Schraepen, söz konusu tweetin "iletişim ekibinin hatası" olduğunu belirterek, "Bu fiyatlar, Avrupa Komisyonu ile yapılan sözleşmede öngörülen gizlilik maddesi kapsamındadır" ifadesinde bulundu.

Schraepen, açıklanan fiyatlara ilişkin, "Bunu teyit edebilirim, ancak başka yorum yapmayacağız." dedi.


Listede en pahalı aşı, Amerikalı Moderna şirketinin geliştirdiği RNA bazlı aşı. Bir dozun fiyatı 14,7 euro (138 TL). Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından incelenen Moderna aşısının en geç 12 Ocak'a kadar Avrupa'da koşullu pazarlama izni verilmesi beklenmekte.

Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in başında bulunduğu Almanya merkezli BioNTech ile Amerikalı Pfizer'in ortaklaşa geliştirdikleri RNA bazlı aşının fiyatı ise 12 euro (112 TL).

Bu aşısının, gelecek hafta EMA tarafından onaylanması bekleniyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 27 Aralık'tan itibaren BioNTech-Pfizer aşısının Avrupa ülkelerinde uygulanmaya başlayacağını vurguladı.