Beyrut'un yıkımı Batum'dan gelmiş

Beyrut'un yıkımı Batum'dan gelmiş

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamada 78’ kişi hayatını kaybederken,en az 4 bin kişi de yaralandı. Beyrut "afet bölgesi" ilan edilirken OHAL ilan edildi.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamada 78’ kişi hayatını kaybederken, en az 4 bin kişi de yaralandı. Olayın ardından ülke genelinde yas ilan edildi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, patlamaya, altı yıldır liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Lübnan Yüksek Savunma Konseyi, Beyrut'u bir "afet bölgesi" ilan etti ve Çarşamba günü toplanacak Kabine'ye, olağanüstü hal ilan etme tavsiyesinde bulundu. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun da olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanı Trump, patlama için "Bir saldırıya benziyor" dedi. ABD ordusundan generallerle buluştuğunu ve onların da kendisine bu yönde bilgi verdiğini söyleyen Trump, "Bir tür bombaydı" dedi.  

PATLAYICI MADDE BATUM'DAN GELMİŞ

Gazeteci Fehim Taştekin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Eylül 2013’te Moldovya bandıralı bir gemi 2750 ton amonyum nitrat yüküyle Batum’dan Mozambik’e gitmek üzere yola çıkıyor. Arıza nedeniyle Beyrut limanına yanaşıyor. Aramada el konulan kargo ambara boşaltılıyor. Gemi de gerekli işlemler için limanda tutuluyor. Beyrut’u yıkan kargo!" ifadelerine yer verdi.

HİZBULLAHTAN 'BİRLİK' ÇAĞRISI

Lübnan Başbakanı Hassan Diab, "ulusal bir felaket" olarak nitelediği patlamanın ardından "Dost ve kardeş ülkelere acil çağrıda bulunuyorum: Lübnan'ın yanında olun ve derin yaralarımızı iyileştirmemize yardım edin" dedi. Lübnan'daki en güçlü siyasal hareketler arasında yer alan Hizbullah örgütü, patlamanın ardından "ulusal birlik" çağrısında bulundu: "Bu trajik felaket, eşi benzeri görülmemiş bir yıkıma yol açtı. Şimdi tüm Lübnan halkının, politik güçlerin ve ulusal aktörlerin dayanışma ve birlik zamanı."  

"YARALANMALARIN ÇOĞU CAM KIRIKLARINDAN"

BBC'ye konuşan Lübnan'daki Refik Hariri Üniversite Hastanesi Müdürü Dr. Firass Abiad, yaralıların çoğunun cam kırıklarından yaralandığını söyledi. Abiad, patlamanın hasarı nedeniyle iki hastanenin tahliye edilmesi gerektiğini, oradaki hastaların da nakledildiğini söyledi. Patlamanın şiddetiyle arabalar takla attı, trafik tabelaları yerinden söküldü.  

"İÇ SAVAŞTA BİLE BÖYLE BİR ŞEY OLMADI"

AFP'ye konuşan emekli öğretmen Makrouhie Yergenian, patlamayı bir "nükleer patlamaya" benzetti. Liman yakınlarında yaşayan ve 70'li yaşlarının ortasında bulunan Yergenian, "Bugüne kadar görmediğim şey kalmamıştı, ama 1975-1990 arasındaki iç savaşta bile böyle bir şey yaşamamıştım" dedi. Patlama, kilometrelerce ötedeki sokaklarda bile hasara yol açtı.  

TÜRKİYE'DEN YARDIM TEKLİFİ

Patlamanın ardından aralarında Türkiye, İngiltere ve Fransa'nın da bulunduğu çok sayıda ülkeden siyasetçi geçmiş olsun mesajları paylaştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki Türk vatandaşının hafif yaralandığını ve durumlarının iyi olduğunu söyledi. Lübnan'a yardım teklif eden ülkeler arasında Türkiye ve İsrail de yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altın, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tekliflerinden ötürü teşekkür ettiğini yazdı.